Toen Foodsy heel even open was

Restaurant zonder personeel blijkt pr-stunt

Veel media brachten het nieuws over restaurant Foodsy in Amsterdam, dat helemaal zonder personeel zou gaan opereren. En dat is niet zo gek: de bedenker was een bekende kok, en er was een pand met alles erop en eraan. Maar drie dagen na de opening blijkt het restaurant een pr-stunt te zijn van FNV Horeca.

"Innovatief. Baanbrekend. En mislukt", schrijft de vakbond voor horecapersoneel op de eigen site. "Foodsy, het Amsterdamse restaurant zonder personeel dat op 5 november openging, is na drie dagen ontaard in een grote puinhoop."

Topkok werkte mee

Volgens de FNV wordt werken in de horeca steeds onaantrekkelijker en moet daar iets aan gedaan worden: "Met dit restaurantexperiment is aangetoond dat horecapersoneel onmisbaar is voor een gezellig, goed verzorgd en veilig avondje uit met lekker eten." De vakbond wil onder meer een betere cao voor horecapersoneel.

Waarom topkok Edwin Sander meewerkte aan deze stunt? “Er moet iets veranderen”, zegt hij. “Als de leegloop zo doorgaat, zal dat voor veel bedrijven gevolgen hebben. Men gaat het merken aan de kwaliteit. We zitten nu echt op een kantelpunt: keren we het tij of wordt het nog slechter in de horeca?”

De zogenaamde oprichter van Foodsy, kok Edwin Sander

Is dit liegen?

Maar moet dit kunnen? Herhaaldelijk liegen om zo aandacht te krijgen voor je probleem? Het Parool, dat de komst van Foodsy aankondigde met een groot interview met kok Edwin Sander vraagt het zich af. "Eigenlijk niet", reageert media-ethicus Huub Evers op de site van de krant.

"Voor FNV is dit vast een geslaagde stunt, maar als je het hoog wilt spelen kun je zeggen dat de betrouwbaarheid van de journalistiek is geofferd voor de doelen van een particuliere organisatie", vervolgt Evers.

"Lezers moeten er op kunnen vertrouwen dat wat er in de krant staat zo goed mogelijk is gecheckt. Net zo goed als dat een journalist ervan uit moet kunnen gaan dat bronnen die informatie delen niet liegen."

De voorzitter van FNV Horeca Ben Francooy is het daar niet mee eens, zegt hij in hetzelfde artikel tegen Het Parool. "We hebben natuurlijk geen volledige openheid van zaken gegeven, maar ik vind niet dat we mensen hebben voorgelogen. Foodsy is daadwerkelijk open geweest."

Vaker nepberichten: homowijk

Vorig jaar werden een aantal andere media - waaronder de NOS - genept met een bericht over een zogenaamde homowijk in Tilburg. De burgemeester van die stad, Peter Noordanus, werkte toen mee aan de grap van de Stichting Roze Maandag.

De hoofdredacteuren van de NOS en NRC schreven toen een boze brief aan Noordanus en het ANP verklaarde de gemeente op een interne lijst van "dubieuze bronnen" te plaatsen, omdat er ondanks herhaalde verzoeken niet duidelijk werd gemaakt dat het om een stunt ging.

Deel artikel: