Tweets van #repealthe8th

Ieren twitteren minister-president over hun menstruatie

Het begon allemaal afgelopen maandag toen de Ierse cabaretier Gráinne Maguire deze tweets postte:

En die tweets sloegen aan bij de Ierse vrouwelijke bevolking. Via #repealthe8th sturen vrouwen de Ierse minister-president Enda Kenny verhalen over hun menstruatie. Want als de Ierse regering zo geïnteresseerd is in de edele delen van vrouwen, is het wel zo eerlijk dat ze alle details van hun menstruatiecyclus kennen, vindt Gráinne.

Het doel van de actie is om een deel van de Ierse grondwet aan te passen. Daarin staat namelijk dat een foetus dezelfde rechten heeft als zijn moeder, waardoor abortus illegaal is. Er wordt alleen een uitzondering gemaakt als bijvoorbeeld het leven van de moeder in het gevaar is.

Volgens de Abortion Rights Campaign gaan er per jaar tussen de 3500 en 4000 vrouwen naar Engeland of Wales voor een abortus. Daar is een ingreep namelijk altijd toegestaan. Ze hebben een petitie online gezet waarin ze ervoor pleiten dat de grondwet wordt aangepast.

Een andere petitie - gestart door Amnesty International - heeft al meer dan 45.500 handtekeningen. En ook de hashtag gaat sinds maandag best hard:

Deel artikel: