Het hek voor de East Side Gallery

Hek moet Berlijnse Muur beschermen tegen toeristen

Berlijn is helemaal klaar met toeristen die krabbels of tekeningen achterlaten op de Berlijnse Muur. Daarom komt er een hek voor de beroemde East Side Gallery, meldt persbureau DPA.

Op dit moment wordt de muur schoongemaakt. Dat is niet echt gemakkelijk, want het is alleen bij warm weer mogelijk om de graffiti ervan af te krijgen. Tot nu toe is zo'n 300 meter van de 1,3 kilometer lange muur schoongemaakt, Kosten: meer dan 200.000 euro.

Maar het werk van de schoonmakers is vaak voor niets. "We hebben soms net de graffiti van een kunstwerk verwijderd als jongeren de verfbussen alweer uit hun tas halen om het werk opnieuw te te bekladden", zegt eentje tegen Berliner Zeitung. Als hij er wat van zegt, krijgt hij naar eigen zeggen een grote mond van de toeristen.

"In de afgelopen dagen werden elke keer delen van de muur opnieuw beschadigd", zegt ook een woordvoerder van de gemeente tegen RBB. "We zijn geschokt dat dit monument niet gerespecteerd wordt." Om die reden zet de gemeente nu voor alle schoongemaakte delen een hek.

Minder mooie foto's

Volgens Berliner Zeitung bezoeken elk jaar zo'n 3 miljoen mensen dit deel van de muur. Door de kunstwerken denken velen dat iedereen op de muur mag tekenen. Ook foto's schieten bij de kunstwerken is een populaire bezigheid. Maar op dit soort kiekjes is dus vanaf nu ook een hek te zien:

De gemeente denkt nog na over hoe ze de muur op de langere termijn kunnen beschermen. Een mogelijkheid is om plexiglas voor de schilderingen te zetten, maar gevreesd wordt dat toeristen ook daar krabbels en tekeningen op zullen achterlaten.

Deel artikel: