Farouk aan de studie

Hanzehogeschool start met een minor voor vluchtelingen

Vanaf 9 november kunnen vluchtelingen een minor ‘hoger onderwijs in Nederland’ volgen. Het is een initiatief van docenten en studenten die iets wilden doen voor vluchtelingen. Met de minor willen ze hoogopgeleide vluchtelingen voorbereiden op het hoger onderwijs in Nederland.

"Het idee kwam van verschillende docenten en medewerkers", vertelt Vladimir Bartelds, docent communicatie en een van de initiatiefnemers. "Naast docent zijn we ook gewoon mens: we zagen allemaal de problematiek rondom vluchtelingen en we wilden helpen. Dus doen we waar we goed in zijn: lesgeven."

Nederlands en Engels

De opleiding is vooral voor mensen die al een tijdje in Nederland zijn en de taal enigszins onder de knie hebben. Bij de minor krijgen ze vakken als Nederlands en Engels, zodat ze op het ‘echte’ hoger onderwijs in staat zijn om wetenschappelijke literatuur in beide talen te lezen.

Daarnaast komen dingen als verschillen tussen culturen, ondernemerschap en politiek aan bod. In het tweede blok kunnen de studenten zich verdiepen in onderwerpen die zij interessant vinden, zoals kunst, bouw, architectuur en zorg.

Het UAF, de stichting die vluchtelingen helpt bij het volgen van onderwijs, is blij met het initiatief. "Zo krijgen ze de kans om iets zinvols te gaan doen. Zeker mensen die in hun thuisland al studeerden, willen daar hier graag mee verder."

Dit initiatief is niet het eerste om vluchtelingen aan een studie te helpen. De Hogeschool Utrecht start in 2016 met een programma voor vluchtelingen met een ICT-achtergrond en in Duitsland kunnen vluchtelingen online gratis een driejarige studie volgen.

Deel artikel: