Er moeten ook weer flitsteams op bestelling ingevoerd worden in Nederland. Dat zegt Koos Spee, oud-verkeersofficier. Gisteren schreven we dat inwoners van drie gemeentes in België mogen bepalen waar de politie flitst. Onze verslaggever zocht uit wat de mogelijkheden in Nederland zijn voor zo'n initiatief.
In Dordrecht willen bewoners ook graag een flitsteam van de politie kunnen bestellen. De PvdA in Dordrecht steunt het plan, want de snelheidscontroles stellen nu niets voor, vindt raadslid Jacqueline van den Bergh.
Onze verslaggever ging met een lasergun op pad om snelheden te meten:
"De politie controleert eigenlijk nauwelijks en geeft dat ronduit toe. Alleen in kader van 'boeven vangen' voeren ze de snelheidsmetingen uit, terwijl dat voor bewoners wel prioriteit heeft", zegt Van den Bergh. Het is nog niet duidelijk of andere partijen in Dordrecht het plan steunen.
Voor school
Zelf bepalen waar geflitst wordt, zou geen gek idee zijn, vinden Youssef en Jasmin. Een van hen is een keer vlak voor hun school aangereden door een auto die "ongeveer 60 of 70 reed", waar maar 50 kilometer per uur is toegestaan.
Youssef: "Ook kort na schooltijd rijden ze hier super hard." De jongen heeft naar eigen zeggen nog nooit iemand van de politie bij de school gezien.
Dus zou het goed zijn als de flitspaal-op-aanvraag van de Belgen ook hier wordt ingevoerd, vindt oud-verkeersofficier Spee. Maar het is niet nieuw wat de Belgen doen.
"Wij hebben dat hier tussen 2005 en 2010 gehad. We gingen meten als er echt te hard werd gereden. Heel vaak pakten we de klagers dan als eerste, want de mensen uit de woonwijk zelf reden vaak te hard."
In de loop der jaren is het initiatief in Nederland grotendeels verdwenen. "Ik vind dat we het weer moeten opstarten", zegt Spee. "Het is uiteraard behoorlijk arbeidsintensief, maar je merkt nu vanwege de bezuinigingen dat de verkeershandhaving achteruit holt en de ongelukken toenemen."
Drempels
Volgens Ernst Koelman, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, is het al mogelijk om in Nederland aan te geven waar volgens jou geflitst moet worden. "Maar dat kunnen mensen aangeven bij de gemeente, plaatselijke politie of de wegbeheerder. Daar is geen speciale actie voor."
Koelman zegt dat het vooral belangrijk is dat de wegen op de juiste manier worden ingericht. "Je ziet vaak dat er bij een 50-kilometerweg gewoon een bord met '30' wordt geplaatst. Maar als je wilt dat er langzamer wordt gereden, moet je bijvoorbeeld ook drempels aanleggen. Een flitsteam is een van de laatste redmiddelen."