Traangas in het Kosovaarse parlement

Eieren, drones en traangas: wat is er toch aan de hand in Kosovo?

Zie je Halbe Zijlstra en Diederik Samsom al de Tweede Kamer uit rennen vanwege een traangasbom? Of Mark Rutte een paraplu uitklappen om vliegende eieren te ontwijken? In Kosovo kijken ze daar al lang niet meer van op. Voor de derde week op rij stond het parlement gisteravond blauw van de rook.

Die traangasbommen komen van de oppositie. Die protesteert tegen een maatregel van de regering die de Servische minderheid in het land meer zelfstandigheid geeft. De Europese Unie had daar een behoorlijke vinger in de pap. Maar de oppositie zit niet te wachten op die Europese bemoeienis.

Daarom werd er in september met eieren gegooid en legde in oktober traangas al drie keer het parlement lam.

Door de bloedige Balkanoorlog in de jaren negentig zijn in voormalig Joegoslavië de landsgrenzen opnieuw getekend. Kosovo is het laatste stukje voormalig Joegoslavische land waar de grenzen nog echt betwist worden. De vraag is of Kosovo een onafhankelijk landje is, of toch een provincie van Servië. Meer dan 9 op de 10 Kosovaren zijn etnische Albanezen. Slechts 5 procent is Servisch.

Onafhankelijk?

Kosovo heeft zichzelf al onafhankelijk verklaard. En de halve wereld is het met ze eens. Om precies te zijn: 108 van de 193 leden van de Verenigde Naties (waaronder Nederland) zien in Kosovo een onafhankelijk staatje. Maar volgens de rest van de wereld is Kosovo nog altijd een provincie van Servië.

Volgens Rusland en China bijvoorbeeld. En omdat zij permanente leden van de VN-veiligheidsraad zijn, wordt Kosovo ook door de Verenigde Naties niet erkend.

De landen die Kosovo erkennen als onafhankelijke staat zijn groen gekleurd

Ook mag het Kosovaarse voetbalelftal niet meedoen aan internationale toernooien, omdat de voetbalbond niet is aangesloten bij de UEFA en de FIFA. Gek genoeg doet Kosovo wél mee aan de Olympische Spelen in Rio volgend jaar, want sinds december vorig jaar is Kosovo officieel lid van het IOC. Dat was tegen het zere been van Servië.

Geen officiële voetbalwedstrijden voor Kosovo dus, maar het conflict wordt wél op het voetbalveld uitgevochten. Toen Servië en Albanië vorig jaar tegen elkaar speelden in de EK-kwalificatie, vloog er een drone over het veld met de Albanese vlag. Toen een Servische speler die naar beneden haalde, brak de pleuris uit:

Drone boven het veld tijdens Servië-Albanië

Ook zijn er de afgelopen jaren de nodige incidenten geweest met etnische Serviërs aan de Kosovaars-Servische grens. Dat liep zelfs zo uit de hand dat de NAVO de grensposten overnam om de boel te sussen.

De tienduizenden etnische Serviërs die in het noorden van Kosovo wonen, willen geen deel uitmaken van een onafhankelijk Kosovo. En het Albanese deel van Kosovo wil de etnische Serviërs niet meer zelfstandigheid geven.

Zoals het er nu naar uitziet, is de situatie uitzichtloos. Alle onderhandelingen zitten muurvast. De oppositie heeft gezegd de gesprekken net zo lang te zullen verstoren tot de regering de maatregel intrekt.

Als er de komende weken opnieuw drones, eieren en traangasbommen door de Kosovaarse lucht vliegen, weet je waarom.

Deel artikel: