Golfen in China

Chinezen mogen officieel niet meer golfen

De 80 miljoen leden van de Chinese Communistische Partij mogen niet meer naar de club. De golfclub welteverstaan. De Chinese president Xi Jingping vindt golfen decadent en dus is dat voortaan verboden voor leden van de Partij.

"Op golfclubs komen veel rijke mensen", zegt Marieke de Vries, onze correspondent in China. "Ambtenaren en zakenlieden, en die schuiven elkaar dan nog weleens een rode envelop toe - zo heet dat hier. En Xi wil alle mogelijkheden voor de elite om corrupt te zijn uitbannen."

Golfen was voor de nieuwe Chinese rijken een uitstekende manier om rijkdom te tonen. Dus werden de afgelopen tien jaar honderden golfbanen aangelegd. Officiële cijfers zijn er niet, maar het zouden er minstens honderden zijn.

Iedereen is gelijk

Tot 2012 was dat geen probleem, maar enter president Xi Jinping. "Wat hij wilde uitstralen toen hij in 2012 aan de macht kwam, was dat Partijleden het niet beter moesten hebben dan de bevolking. Iedereen is gelijk."

Dus is het einde verhaal voor golfen. Want de golfbaan is niet alleen een goede plek om schimmige deals te sluiten, het is ook een uiting van decadentie. "Xi wil dit soort dingen voor de elite niet", zegt Marieke. "Hij wil terug naar de oude normen en waarden van het communisme. Rijken moet niet zo uitbundig zijn."

Slaat niemand dan meer een balletje?

Of het zin heeft, is natuurlijk de vraag. "Dat weet ik niet en dat weet Xi ook niet. Maar je kan je voorstellen dat waar iets verboden is, andere mogelijkheden opduiken."

Grote gala's en feesten in hotels mogen ook niet meer, zegt Marieke. "Maar ik weet - en dat weet iedereen - dat hier buiten de stad in afgelegen landhuizen grote feesten worden gehouden. Het is van zichtbaar naar onzichtbaar gegaan."

En de golfclubs dan? "Die zijn wel nog open, dat wordt gedoogd. Hier om de hoek bij mij zit er nog een, voor expats. Die golfen graag. Maar je wil daar als ambtenaar niet meer gezien worden."

Deel artikel: