Auto's van het type Model-S worden in de nieuwe assemblagehal klaar gemaakt

'Mijn Tesla probeert me te vermoorden'

De elektrische Tesla Model S, het lievelingetje van technologie-nerds en autoliefhebbers, kan sinds een paar weken zelfstandig rijden op de snelweg. Op de snelweg dus. Dat laatste zinnetje zien sommige eigenaren over het hoofd en dan krijg je dus dit:

Op de snelweg kan de auto prima zelf sturen, optrekken, remmen en zelfs van rijbaan wisselen. Daarvoor kijkt de auto onder andere naar de lijnen op de weg en naar de auto's om zich heen. Als die lijnen of auto's ontbreken, op een provinciale weg bijvoorbeeld, heeft de Tesla het moeilijk.

Een andere gebruiker probeerde zijn zelfrijdende vierwieler uit op de afrit van een snelweg. De lijnen waren opeens weg, dus stuurde de auto bijna de berm in.

Boete

De eerste boete is ook binnen. Een zelfrijdende Tesla in Florida zag een verkeersbord over het hoofd en werd aan de kant gezet door de politie.

Eigen schuld, dikke bult. Volgens Tesla-directeur Elon Musk moeten bestuurders goed blijven opletten bij het gebruik van Autopilot, zoals de nieuwe functie heet. Zo mogen ze eigenlijk hun handen niet van het stuur halen. "Bestuurders kunnen hun verantwoordelijkheid niet afschuiven op de auto", zegt Musk: "Dat is in de toekomst misschien mogelijk."

Autopilot werkt tot nu toe alleen in de Verenigde Staten. In Europa wacht de fabrikant nog op toestemming om de update te activeren op de Tesla's die hier rondrijden.

Deel artikel: