Tanks in een Syrische buitenwijk van Damascus

'Bedenk, in ieder flatje woonde iemand'

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Het lijkt wel een game. Zo scherp zijn de beelden van een Russische drone die over een buitenwijk van Damascus vliegt. We zien schietende tanks, rennende soldaten en heel veel kapotte gebouwen.

Spectaculaire beelden, maar wat zien we hier nou eigenlijk? "Oorlogsporno", oordeelt Maurits Berger, hoogleraar islam en het westen aan de universiteit van Leiden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Propaganda

"Ik ben echt geschokt door deze beelden, ik vind het confronterend", zegt Berger. "Ze doen me denken aan de scenes uit moderne films als The Maze Runner, of Divergent. Het is een post-apocalyptisch landschap."

We zien Syrische tanks, van Russische makelij waarschijnlijk. Eigenlijk zie je verder niks.

Marcel de Haas, luitenant-kolonel buiten dienst en Rusland-deskundige

De beelden zijn gemaakt door RussiaWorks, een productiebedrijf dat volgens Business Insider banden heeft met het Kremlin. Oorlogspropaganda dus. Maar propaganda voor wat, of wie?

"Dit is niet bij uitstek een filmpje om het Russische volk te overtuigen van de acties in Syrië", zegt Marcel de Haas, luitenant-kolonel buiten dienst en Rusland-deskundige. "We zien Syrische tanks, van Russische makelij waarschijnlijk. Eigenlijk zie je verder niks, ook niet van de tegenstander."

Verwoesting

Wat Maurits Berger vooral opvalt, is de totale verwoesting. "Ik ben ook wel eens in dit soort wijken geweest, maar ik heb dit nog nooit eerder gezien. Arabische steden zien er altijd wat rommelig uit, zeker recht van boven. Maar als de camera wat helt, zie je dat hele stukken wijk weg zijn."

Bedenk, in ieder flatje woonde iemand.

Maurits Berger, hoogleraar hoogleraar islam en het westen aan de universiteit van Leiden

Natuurlijk weet Berger dat de schade groot is, dat er hard wordt gevochten. "Maar als je het zo ziet, is het erger. Bedenk, in ieder flatje woonde iemand."

Maar propaganda ziet Berger er ook niet meteen in. "Dit is blijkbaar de nieuwe kant van oorlog voeren. IS doet het, de Amerikanen hebben het gedaan en de Russen doen het nu ook. Ik vind het verschrikkelijk, we zijn echt aan het gamen met z'n allen. Ik vind het viezigheid, en welke boodschap dit heeft - ik zou het niet weten."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het enige dat Berger kan bedenken is dat Assad via deze video wil laten zien wat de rebellen allemaal doen. "Maar dat is speculatie. In de buitenwijken van Damascus is altijd gevochten, maar daar merk je in het centrum vrij weinig van."

"Rusland wil de eigen bevolking overtuigen", zegt De Haas. "Maar hoe dit filmpje precies overtuigt, weet ik niet. In tegenstelling tot de beelden van de Russische luchtmacht. Die moeten het westen laten zien wat Rusland militair allemaal kan."

Deel artikel: