Wat speelt zich in hemelsnaam af bij ster KIC 8462852?

Wetenschappers hebben nog nooit zoiets als dit gezien. De dipjes in de onderstaande grafiek zouden zelfs kunnen aantonen dat er rond de ster KIC 8462852 aliens zweven. Andere verklaringen zijn er ook, maar daar is net zo veel bewijs voor als voor 't alienverhaal. Namelijk geen. En dat is spannend.

Maar wij zijn geen wetenschappers, dus we snappen net zo veel van deze grafiek als jij, misschien zelfs minder. Daarom vroegen we sterrenkundige Lucas Ellerbroek wat deze ontdekking nou precies inhoudt.

Hierboven is de helderheid van de ster KIC 8462852 in een grafiek gezet. Als je ter hoogte van de 1.0000 een horizontale lijn naar rechts trekt, heb je de gemiddelde helderheid van de ster. De uitschieters naar boven bewijzen dat een ster helderder is, die naar onder logischerwijs dat 'ie minder helder is.

Het punt bij de KIC 8462852 is dat er geen peil op te trekken is wanneer de ster helder is en wanneer niet. En dat is bij álle andere sterren die we tot nu toe hebben ontdekt wel het geval. Heel simpel gezegd is dit hoe een grafiek van een 'normale' ster eruitziet:

Uit de grafiek hierboven kun je opmaken dat er om de twee dagen een planeet rond de ster draait, want je ziet dat er dan een dipje in de helderheid zit. Het probleem bij de KIC 8462852 is dat er geen enkel patroon te ontdekken is.

"Dat betekent niet per se dat er nu dan buitenaards leven is ontdekt, maar het kan. Er is namelijk net zo veel bewijs voor álle andere opties, als voor de optie aliens: geen", zegt Lucas. "Wetenschappers kunnen geen andere verklaringen uit het boekje halen, dus blijven alle opties open."

Aliens?

De Kepler-telescoop heeft geregistreerd dat de ster zo nu en dan zelfs 22 procent in helderheid afneemt. "Dat zou betekenen dat er iets gigantisch tussen de ster en de Kepler in hangt. Maar wat is er dan zo groot? Dat is een van de vragen waar nu een antwoord op wordt gezocht."

Radio in de ruimte

Wetenschappers zetten nu alle mogelijke verklaringen op een rij en gaan ze net zo lang door tot er geen opties overblijven om te ontkrachten. "Een groep wil de theorie over aliens nu gaan testen door radiogolven te meten rond de planeet. Als ze radio-activiteit meten, kan dat erop duiden dat er buitenaards leven contact legt met elkaar."

Punt is alleen dat die methode, SETI, omstreden is in de wetenschap. "Het kan namelijk bewijzen dat er iets met iets communiceert, maar als er geen radiogolven worden opgevangen, hoeft dat niet per se te betekenen dat er géén buitenaards leven is. Misschien communiceren die aliens namelijk wel op een hele andere manier."

Deel artikel: