De Sluwe Vos op Lowlands

House en techno zetten de toon, ook op ADE

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

  • Emil van Oers

    Verslaggever NOS op 3

Rauw, duister, anarchistisch, dreigend, ondergronds... en het dendert eindeloos door. Zo is de muziekstroming house/techno ongeveer samen te vatten. Er kleeft een imago aan van illegale kelderfeesten, maar dat is achterhaald. House en techno domineren de laatste jaren meer en meer het club- en festivallandschap in Nederland.

Dat geldt ook voor het Amsterdam Dance Event, dat vandaag aftrapt. Met 350.000 feestvierders, 2000 dj's en 300 feesten op bijna 100 locaties is ADE het grootste clubevenement ter wereld. Meer dan de helft van de bezoekers staat op een house/techno-feest. Dat zegt nogal wat.

Elk dorp heeft tegenwoordig wel een feestje waar ook house en techno gedraaid wordt.

Niels Modderkolk - Meanwhile

Waar komt dat nieuwe sluipende succes vandaan, van een muziekstroming die al tientallen jaren bestaat? We vroegen het aan de Amsterdamse nachtburgemeester Mirik Milan, muziekagent Niels Modderkolk en house/techno-dj en producer De Sluwe Vos:

'Techno is de laatste jaren echt veel groter geworden'

De grote publiekstrekkers in de elektronische muziek blijven dj's als Martin Garrix, Hardwell en Armin van Buuren, die meer de popkant vertegenwoordigen. Tijdens ADE vind je deze EDM-dj's aan de randen van Amsterdam op grote feesten met duizenden bezoekers tegelijk, in bijvoorbeeld de ArenA, Ziggo Dome of HMH.

"Het is de 'pop van de dance', dus belichten media dat het meest", zegt Tim Boersma van Amsterdam Dance Event. "Toch is het aandeel EDM wat betreft bezoekersaantallen maar zo'n 25 procent. Kijken we naar het aantal locaties, dan is het nog veel minder dan een kwart."

Meer dan de helft van de bezoekers luistert naar house/techno. Wat betreft de locaties: op 69 van de 96 plekken staat house/techno geprogrammeerd. Naast house/techno en EDM zijn ook alle andere elektronische muziekstromen vertegenwoordigd, zoals urban, dubstep, drum&bass, trance en hardere stijlen.

ADE in cijfers

House en techno, wat is nou het verschil? De twee zijn verschillende, maar als broertjes binnen dezelfde familie. "De scheidslijn is erg dun", zegt De Sluwe Vos.

"Veel houseplaten worden gezien als technoplaten en andersom. Ik ben er voorstander van om die grens weg te vagen. Het effect en het doel zijn hetzelfde. Het ligt dicht bij elkaar."

In de video hieronder legt De Sluwe Vos uit wat het verschil is tussen een house- en technoplaat. Een minicollege, zou Matthijs van Nieuwkerk zeggen.

De anatomie van house en techno

Deel artikel: