Jennifer Lawrence

Jennifer Lawrence wil evenveel loon als mannelijke tegenspelers

"Waarom verdien ik minder geld dan mijn mannelijke tegenspelers?" Die vraag werpt actrice Jennifer Lawrence op in een brief aan Lena Dunham.

Na de grote Sony-hack van vorig jaar bleek dat zij en haar collega Amy Adams een stuk minder goed betaald kregen dan collega's Christian Bale, Bradley Cooper en Jeremy Renner voor American Hustle. De vrouwen kregen 7 procent van de winst, de mannen 9 procent.

De cast van American Hustle

"Toen Sony gehackt werd en ik erachter kwam dat ik minder verdiende dan de gelukkigen die wél een penis hebben, werd ik niet boos op Sony. Ik werd boos op mezelf", zegt Jennifer Lawrence in het artikel. "Ik wilde niet zeuren over een paar miljoen meer of minder als ik het toch niet nodig heb. En ik wilde niet dat ze me verwend of moeilijk zouden vinden."

“Jeremy Renner, Christian Bale en Bradley Cooper hebben allemaal goede deals bij elkaar onderhandeld. Ik weet zeker dat zij tactisch speelden en lef toonden, terwijl ik me druk zat te maken of ik niet overkwam als een verwend nest.” Wat helemaal geen rare gedachte was, aangezien een producent Angelina Jolie in een gelekte mail een ‘verwend nest’ noemde. Lawrence: "Ik zie ze dat nog niet zo snel over een man zeggen."

Actrices verdienen minder dan hun mannelijke tegenspelers

Ook Meryl Streep, met 18 Oscarnominaties achter haar naam (een record), vertelt aan de BBC dat ze grote verschillen en ziet. "Dat komt deels omdat van de top 10 kopers van films, er geen enkele vrouwelijk is. Mannen hebben vaak een andere smaak dan vrouwen. Ik denk dat mannelijke kopers de films van mannelijke regisseurs toch beter vinden."

Het verschil in salaris in Hollywood is dit jaar een steeds groter punt van discussie. Patricia Arquette won een Oscar voor Boyhood en hield tijdens haar speech een vlammend betoog om het verschil in loon aan de kaak te stellen. Onder meer Meryl Streep en Jennifer Lopez gaven een enthousiast applaus.

Het onderwerp van het London Film Festival is ‘het jaar van de sterke vrouw’. "De openingsfilm Suffragette zorgde dat we de aandacht konden vestigen op vrouwen voor én achter de camera", zegt festivaldirecteur Clare Stewart tegen de BBC. Ze beschreef de film als "een film gemaakt door Britse vrouwen, over Britse vrouwen die een leidende rol in de geschiedenis hadden".

Maar er is ook kritiek. "Van alle genomineerde films heeft maar 20 procent een vrouwelijke regisseur", zegt Stewart. "Het is vooral opvallend dat in de eerste categorie, documentaires en korte films, er wél veel vrouwelijke regisseurs genomineerd zijn. Dat geeft aan dat vrouwen het wel kunnen, maar dat ze gewoon nauwelijks de mogelijkheid krijgen om grotere producties te maken."

Deel artikel: