Metaldienst

Zo ziet een avondje reli-metal eruit

Geen orgel, maar snerpende gitaren tijdens een kerkdienst gisteravond in Leeuwarden. Daar werd voor het eerst een metaldienst georganiseerd: een religieuze bijeenkomst die draait om heavy metal. En dat ziet er dan zo uit:

Echt geheadbangd werd er niet

De vaak wat duistere metalteksten waren voor de gelegenheid aangepast: de lyrics waren vooral godsdienstig. "Mensen hebben soms nog het beeld dat metal bestaat uit 'duivelse teksten'", aldus de zangeres van de avond. "Wij willen vanavond een ander licht op metal laten schijnen."

Dat is volgens organisator Marc de Bruin uitstekend gelukt, al heeft hij de bijeenkomst expres wat minder ruig ingestoken. "We hebben echt een kerkdienst gehouden, geen concert. Dat betekent ook dat we rekening hebben gehouden met het volume en de muziekstijl. "

Veel evangelische kerken draaien pop- of rocknummers. Wij doen nu hetzelfde, maar dan met metal.

Organisator Marc de Bruin

Echt geheadbangd werd er dus niet, maar dat is volgens Marc prima. "We hebben expres geen black metal of metalcore gedraaid. We wilden ook non-metalheads bereiken, en dat is gelukt. Er waren zo'n 160 mensen." Marc wil nu ook in andere plaatsen metaldiensten gaan organiseren.

Die beetje hardere muziek maakte het een stuk leuker. Als er maar goede teksten gezongen worden.

Een van de trouwe kerkbezoekers

Deel artikel: