Studenten in collegezaal

Arrogante studenten scoren beter

Als je denkt het allemaal beter te weten, dan zou het zomaar eens kunnen dat je daardoor beter presteert dan iemand die bescheiden is. Onderzoekers van de Baylor university in Texas ontdekten dat studenten met een hoge dosis arrogantie over hun eigen intellectuele capaciteiten, beter scoren.

De uitkomst kwam als een flinke verrassing voor de onderzoekers. Ze dachten vooraf dat mensen met een realistisch beeld over hun eigen kennis, hogere cijfers zouden halen dan mensen met een opgeschroefd beeld. Maar dat bleek dus niet het geval.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 103 psychologie-studenten gevolgd tijdens groepsopdrachten. Ze moesten elkaar gedurende een semester evalueren en beoordelen. De studenten die als dominant, extravert, inflexibel en aandachtvragend werden bevonden, werden ook als intellectueel arrogant gezien.

De onderzoekers kwamen erachter dat juist deze groep studenten de grootste kans maakte op hoge cijfers.

Een student die in een groepsopdracht denkt dat zijn eigen idee beter is dan dat van de anderen, is juist degene die het beste presteert bij individuele opdrachten zoals een examen.

Onderzoeksleider Ben Meagher in een mail aan de Huffington Post.

Maar dit komt niet omdat een arrogante student ook daadwerkelijk slimmer is. Een echt antwoord waardoor het wel komt, hebben de onderzoekers niet.

Ik vermoed dat studenten die betere cijfers halen, zich daar bewust van zijn en daarom geloven dat hun ideeën beter zijn.

Ben Meagher, leider van het onderzoek

Tijdens het onderzoek werden de bescheiden studenten wel veel positiever beoordeeld door hun medestudenten.

Deel artikel: