Nu zit de voetbalwereld opgescheept met Issa Hayatou

Het hoofdkantoor van FIFA is de komende 90 dagen verboden terrein voor Sepp. In plaats daarvan neemt vice-voorzitter Issa Hayatou (69) z'n taken over. Maar ruikt het daarom weer fris bij de wereldvoetbalbond? Niet per se: aan de bestuurder uit Kameroen kleven ook meerdere omkoopschandalen.

Hayatou is al 27 jaar voorzitter van de Afrikaanse voetbalbond en speelde een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het Afrikaanse voetbal. In 2002 deed 'ie een poging om het voorzitterschap van de FIFA van Blatter over te nemen, maar hij verloor. 139 - 56 in het voordeel van Blatter. Daarna werd hij 'de rechterhand' van Blatter.

Sepp Blatter samen met Issa Hayatou.

Net zoals Blatter, zou Hayatou niet het braafste jochie van de klas zijn. Hij wordt door klokkenluidster Phaedra Almajid genoemd als een van de officials die geld heeft ontvangen om te stemmen op Qatar voor het WK van 2022. Hayatou zou hiervoor omgerekend zo'n 1,3 miljoen euro hebben gekregen. Zelf ontkent hij dat.

"Die vrouw zegt maar wat", zei hij in juni in weekblad Jeune Afrique. "Wij hebben haar gevraagd om bewijzen naar voren te brengen, maar dat kan ze niet. Omdat die er niet zijn." Of die er inderdaad niet zijn, wordt nog onderzocht.

Maar dat is niet het enige schandaal. Ook zou Hayatou volgens een BBC-reportage in de jaren negentig smeergeld hebben aangenomen bij de verkoop van de tv-rechten van het WK aan marketingbureau ISL. In 2011 werd hij hiervoor berispt door het Internationaal Olympisch Comité, waar hij bovendien zelf sinds 2001 lid van is.

Gezondheidsproblemen

Op 26 februari volgend jaar worden de nieuwe voorzittersverkiezingen gehouden. Degene die dan wint, is per direct de nieuwe baas van de FIFA. Hayatou zou een goede kans maken, omdat hij net als Blatter kan rekenen op stemmen van de volledige Afrikaanse voetbalbond.

Toch benadrukt hij ook vandaag weer dat geen kandidaat wordt voor het FIFA-voorzitterschap. De Afrikaan zou gezondheidsproblemen hebben, zo wordt in de wandelgangen gezegd, en is bovendien al aardig op leeftijd.

Deel artikel: