Franse anti-seksismereclame teruggeroepen, want: te seksistisch

Het was bedoeld als reclame voor de gelijkheid van mannen en vrouwen op de werkvloer. Toch vinden veel mensen de campagne van de Franse televisiezender France 3 juist seksistisch. Dit spotje is nu teruggetrokken:

Er brandt iets aan in de oven, de wc-bril staat omhoog, het is een bende in de kinderkamers, een strijkijzer brandt door een mannenoverhemd. "Waar zijn de vrouwen?", klinkt het in een vrolijk liedje.

Het antwoord: ze zijn bij France 3. De meeste presentatoren bij de zender zijn namelijk vrouwelijk. Met de campagne wil France 3 volgens The Guardian benadrukken hoe vrouwvriendelijk en 'anders' zij zijn. Maar werd dat even anders opgevat.

Kritiek

Dat de vrouwen hun huis verwaarlozen is ook volgens de Franse staatssecretaris voor de Vrouwenrechten Pascale Boistard "niet de juiste manier om gelijkheid van sekse te promoten".

Want waarom kunnen mannen niet strijken of de wc-bril naar beneden doen? "De reclame bevordert eerder clichés dan ze af te breken. Het lijkt alsof vrouwen altijd achter hun strijkplank staan en een gigantische schoenencollectie hebben", zegt een collectief van vrouwelijke journalisten tegen 20 Minutes.

De reclame, die tot nu toe alleen online te zien was, zal vanwege de vele reacties niet op televisie worden uitgezonden.

Deel artikel: