Goedemorgen

Wekdienst: inbraken, Volkswagen en Blatter

Goedemorgen,

Het is vandaag bewolkt met soms een bui en maximaal 15 graden. Morgen bijna overal droog en iets meer zon, ook dan 15 graden.

Wat heb je gemist?

Verzekeraars krijgen minder meldingen van branden en inbraken binnen. In twee jaar tijd namen de meldingen met 14 procent af. Overal daalde het aantal meldingen, behalve in Limburg. Ook Tilburg en Eindhoven hebben nog 'wel wat huiswerk te doen'. Bij huizen met een politiekeurmerk is er minder kans op een brand of inbraak, ongeveer 30 procent minder.

De verschillen zijn groot tussen de regio's

Volkswagen heeft voor dieselauto's die volgend jaar geleverd moeten worden de aanvraag van certificaten in de VS ingetrokken. Die papieren zijn nodig om de auto's te kunnen verkopen. Nu moeten duizenden auto's die al naar de VS waren verscheept in containers blijven staan.

Het kabinet heeft nogal wat moeite om de afspraken over duurzaamheid na te komen. De afspraak is dat in Nederland in 2020 van alle energie 14 procent duurzaam moet zijn. Maar het lijkt erop dat we straks blijven steken op een kleine 12 procent. Dat komt onder meer doordat het lang duurt om windmolens neer te zetten. Ook in de industrie, de transport en bij de mensen thuis wordt minder bespaard dan werd verwacht.

Wat je moet weten...

Vandaag wordt beslist of FIFA-voorzitter Sepp Blatter wordt geschorst. Zwitserland verdenkt hem van onder meer fraude. Adviseurs willen daarom dat de ethische commissie van de voetbalbond Blatter voor 90 dagen uit zijn functie zet.

Wateroverlast in Geleen. Daar sprong gisteren een grote waterleiding. Daardoor rijden er tussen Sittard en Maastricht nog steeds geen treinen. Doordat er veel grond is weggespoeld, kwam er ook een gasleiding vrij te liggen, zegt de brandweer. De reparaties aan het spoor duren waarschijnlijk nog een paar uur.

Groot gat in dijk ontregelt spoorverkeer

Deel artikel: