Bard Prison initiative

Gevangenen verslaan Harvard met messcherpe argumenten

Een debatwedstrijd tussen Harvard-studenten en gevangenen, wie denk je dat die wint? Niet dus. Na een uur debatteren, besloot de jury dat het team van gevangenen won.

De studenten maken deel uit van het Bard Prison Initiative. Die biedt gevangenen in New York een strenge omgeving om een middelbare schooldiploma te halen. Het debat ging over een soort gelijk programma. Het lastigste punt voor de gevangenen was dat ze v贸贸r een stelling moesten vechten, waar ze het zelf mee oneens waren.

En misschien nog wel extra knap: de gevangenen mochten bij de voorbereiding van hun debatten geen internet gebruiken. Ze haalden alles uit boeken en artikelen die eerst zijn goedgekeurd door de gevangenis.

De gevangenen wonnen het debat met argumenten als: scholen die nu veel kinderen zonder papieren lesgeven, falen zo hard dat kinderen simpelweg worden weggestopt. Ook brachten ze naar voren dat op dat soort scholen veel meer kinderen zonder diploma van school gaan.

Het team van Harvard zei dat dat ze compleet verrast waren door de argumenten. Hun tegenargumenten waren volgens de jury daarom ook net niet genoeg om de wedstrijd te winnen.

De gevangenen debatteren al sinds 2014. En niet tegen de minste tegenstanders. Zo hebben ze de debatteams van de militaire academie in New York verslagen. Ook het team van de Universiteit van Vermont legde het af.

Deel artikel: