Een taart in Heel Holland Bakt. Op dat programma kan niet worden gewed.

Onderzoek naar fraude bij The Great British Bake Off

Medewerkers van The Great British Bake Off, de Britse versie van Heel Holland Bakt, hebben mogelijk wat extra brood op de plank willen krijgen door geld in te zetten op de winnaar van het kookprogramma. Bookmaker Ladbrokes is volgens The Guardian een onderzoek gestart, omdat zij in dat geval met voorkennis hebben gewed.

De Britse boulevardkrant The Sun meldde twee maanden geleden al dat er na de eerste aflevering opmerkelijk veel op een outsider werd gewed. Ladbrokes, het enige kantoor waar je kunt wedden op het programma, zei toen dat het waarschijnlijk om vrienden en familie van de uiteindelijke winnaar ging.

Volgens The Sun is Ladbrokes een onderzoek gestart naar 42 nieuwe accounts die mogelijk gelinkt kunnen worden aan medewerkers van de BBC en productiekantoor Love Productions.

"Al in het begin van de serie signaleerden we al dat er een luchtje aan zat", zegt een woordvoerder van Ladbrokes enigszins grappend tegen The Guardian. "Als we het gevoel hebben dat we bedonderd worden, denken we er wel twee keer over na of we dit soort weddenschappen nog moeten aanbieden."

'Geen enkel bewijs gezien'

Een woordvoerder van het productiebedrijf zegt verbaasd te zijn dat Ladbrokes mensen überhaupt laat wedden op een show die van tevoren is opgenomen. "Iedereen die voor het programma werkt is gebonden aan vertrouwelijkheid", zegt zij. "We nemen elke beschuldiging heel erg serieus, maar we hebben nog geen enkel bewijs gezien." Ook de BBC, die de show uitzendt, zegt te wachten op meer bewijs.

The Great British Bake Off is op dit moment een van de best bekeken programma's in Engeland. De finale wordt morgenavond uitgezonden.

Deel artikel: