Uitwisseling van data tussen Amerika en Europa

Wat betekent de 'mijlpaal voor de privacy' voor jou?

Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook mogen niet meer zomaar gegevens van Europeanen opslaan in de Verenigde Staten, besloot het Europees Hof vandaag. Maar dat doen ze wel. Wat betekent dat voor jou?

Het korte antwoord: dat weten we nog niet precies. In de Safe Harbour-overeenkomst hadden Europa en de VS afgesproken dat Amerikaanse bedrijven in Europa gegevens in Amerika mochten opslaan.

Maar no more. Voortaan moeten de bedrijven voor elk land aparte afspraken maken. En dat is voor de 4400 bedrijven die van Safe Harbour gebruikmaakten slecht nieuws, want dat kost veel tijd.

Vervelend voor Facebook, maar wat merk ik daarvan?

Om beginnen, maak je geen zorgen: je kan nog gewoon al je social media op. Maar we maken allemaal wel eens gebruik van bedrijven als Google, Facebook, Amazon, VISA, Mastercard en Apple. En zij moeten nu meer moeite doen om jouw gegevens naar de overkant van de oceaan te krijgen.

En belangrijker: als je dat NIET wil, kan je daar nu ook wat aan doen. Weet je nog dat je allerlei nieuwe privacyvoorwaarden moest accepteren van Facebook? Je keuze was toen: accepteren, of stoppen met Facebook. Nu kan je ook naar het CBP stappen en zeggen: ik ben het niet eens met die regels, mag dat wel? Het CBP kan die dan verbieden.

Illegaal?

Sterker nog: officieel mogen de gegevens nu überhaupt niet meer worden uitgewisseld. Zijn bedrijven die dat nu wel doen dan niet illegaal bezig?

Dat is iets té stellig. Veel bedrijven hebben waarschijnlijk al hun Amerikaanse en Europese vestiging een contract laten sluiten over de uitwisseling van onze data. Dat mag gewoon, maar dat hoefde dus eerst niet dankzij die Safe Harbour. En dat was dus wel lekker makkelijk.

De bedrijven die nog geen oplossing hebben bedacht voor het einde van Safe Harbour, maar je data nog wel naar Amerika sturen, zijn dus illegaal bezig. Daar gaan privacywaakhonden in heel Europa zich nu over buigen. Wordt vervolgd dus.

Deel artikel: