Oktoberfest vond plaats van 19 september tot 4 oktober

Minder bier en bezoekers voor Oktoberfest

Vandaag zijn er in Beieren waarschijnlijk een stuk minder katers te bespeuren dan vorige jaren rond deze tijd. Dit jaar bezochten minder mensen namelijk Oktoberfest: in 2014 kwamen 6,3 miljoen bier drinken, dit jaar nog 'maar' 5,9 miljoen. Dat is net zoveel als in 2009.

"Het is nog altijd een feest van het hoogste niveau", zegt Josef Schmid, de loco-burgemeester van München. Volgens de organisatie is het tegenvallende bezoekersaantal te wijten aan het slechte weer en de strengere grenscontroles vanwege de vluchtelingenstromen. Ook de trein tussen Salzburg en München rijdt niet, waardoor er mogelijk veel minder Oostenrijkse bezoekers waren.

Feestgangers - vluchtelingen

Van tevoren waren er wat zorgen over mogelijk ongemakkelijke confrontaties tussen bierdrinkende feestgangers en vluchtelingen op het treinstation. Volgens de politie waren er uiteindelijk geen problemen.

  • AFP
    Een bezoeker doet even een dutje tussen het bier drinken door
  • EPA
    Eén van de tenten tijdens Oktoberfest
  • EPA
    Personeelsleden gooien bier over elkaar heen tijdens het traditionele slotfeest
  • EPA
    Een serveerst brengt bier
  • EPA
    Medewerkers vieren het einde van Oktoberfeest

Oktoberfest trekt bezoekers van over de hele wereld en het is elk jaar weer vechten om een tafeltje in de hallen. Om de inwoners van München tegemoet te komen, is dit jaar de nieuwe regel ingevoerd dat minstens 15 procent van de tafels voor Münchenaren is.

Zoals elk jaar is de hoeveelheid geconsumeerde drank en eten nauwkeurig bijgehouden. Dit jaar werd er zo'n 5 procent minder bier geschonken dan vorig jaar. Des te opvallender dat de eetlust een stuk groter was: er gingen dit jaar 114 runderen en 50 kalveren over de toonbank, iets meer dan vorig jaar.

Wie bier wil drinken op Oktoberfest moet trouwens diep in de buidel tasten. Voor het eerst in de geschiedenis van Oktoberfest betaalde je voor een liter bier meer dan 10 euro, al lijkt dát niet de reden dat er minder bezoekers zijn. De prijs stijgt al jaren en als het zo doorgaat, betalen bezoekers volgens Ernst & Young in 2024 zo'n 15 euro voor een glas bier.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: