Australische onderzoekers trekken schildpadden luier aan

Hoe verzamel je als onderzoeker schildpaddenpoep op open zee? Je kunt natuurlijk de hele dag achter de zo'n dier aan varen en zijn uitwerpselen uit het water vissen, maar Australische wetenschappers hadden een betere oplossing: een zwempak, dat werkt als een gigantische luier.

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland verzamelden de poep om de eetgewoontes van de dikkopschildpad te bestuderen. Zo wilden ze erachter komen waar het uitstervende dier zijn voedsel vandaan haalt - zodat ze die plekken beter kunnen beschermen.

Maar het opvangen van de poep was een flinke uitdaging. Eerst probeerde het team het met een flexibele trechter aan het schild van het dier. "Maar het was te moeilijk om deze goed op hun plek te houden", zegt hoofdonderzoeker Owen Coffee.

Een mede-onderzoeker bracht hem op het idee van een zwempak, dat zou kunnen werken als een gigantische luier.

Tot onze grote verrassing bleek dit de perfecte oplossing

Onderzoeker Owen Coffee

Bij de plaatselijke kringloopwinkel besloten ze tweedehands zwemshirts te kopen, de mouwen af te knippen en aan de onderkant een zak te bevestigen waarmee de poep werd opgevangen. "Tot onze grote verrassing bleek dit de perfecte oplossing", zegt Coffee. "De pakken waren makkelijk aan te trekken, zaten comfortabel voor de schildpadden en zagen er ook nog eens geweldig uit."

De schildpadden werden dankzij het pakje volgens Coffee "de best geklede schildpadden ter wereld". De dieren zijn inmiddels weer vrijgelaten. Zonder luier.

Deel artikel: