Thaise Sprite is veel zoeter dan die van jou

Er bestaat een kans dat je vandaag een glas Cola, Fanta of Sprite achterover tikt. En je weet vast ook wel dat er suiker inzit. Maar onderzoekers van de Universiteit van Londen hebben aangetoond dat de hoeveelheid suiker in jouw drankje, afhangt van het land waarin je het koopt:

  • NOS / Daphne Cornelisse
    Bron: universiteit van londen
  • NOS / Daphne Cornelisse
    Bron: universiteit van Londen
  • NOS/Daphne Cornelisse
    Bron: universiteit van Londen

Hoe doet Nederland het?

Hoewel we bij Coca Cola nog een middenmoter zijn, staan we bij Sprite vrijwel onderaan. Daar moet wel bij worden gezegd dat het verschil van het suikerpercentage bij Sprite het grootst is. In Oostenrijk drink je per blikje (330 milliliter) 19 gram suiker, terwijl je in Thailand zo 47 gram drinkt.

"Dat komt vooral door de voorkeur van mensen", zegt professor sensorriek en eetgedrag Kees de Graaf, van de Universiteit van Wageningen. "Ik weet dat bedrijven intensief onderzoek doen naar wat consumenten lekker vinden. Frisdrank in Zuid-Oost Azië is daarom bijvoorbeeld een stuk zoeter dan dezelfde drank in Europa. Daar zit verder niet veel magie achter."

Daar zit niet veel magie achter.

Kees de Graaf, Universiteit Wageningen

Voor zo min mogelijk suiker, hoef je het land niet uit. Onze buurlanden doen het namelijk niet echt beter dan wij. Sterker nog: België staat op één categorie na boven Nederland. En bij de Duitsers hoeven we het ook niet echt te zoeken. Vooral niet als het om Sprite gaat.

Wil je zo min mogelijk suiker drinken? Dan moet je naar Groot-Brittannië. Dat land is bij uitstek het Europese land met het minste suiker in hun frisdrank. Waarom dat precies zo is, weet De Graaf niet, maar hij denkt dat het opnieuw door de voorkeur van de Engelsen zelf komt.

Hoeveel suiker wij als Nederlanders gemiddeld drinken, is trouwens redelijk ingeburgerd. De Graaf zegt dat wij de afgelopen 40 jaar gemiddeld precies evenveel suiker hebben gedronken. En die suikers kwamen niet allemaal uit frisdrank: "Maar bijvoorbeeld uit onze koffie die vroeger een stuk zoeter was", zegt de Graaf.

De hoeveelheid suiker per blikje Coca Cola

LandSuiker per blikje (330 milliliter)Eetlepels suiker per blikje (330 milliliter)
Canada3910
Japan379
India, Bangladesh, Zuid-Korea, Vietnam,Argentinië, Verenigde Staten, Chili, Zwitserland,Polen, België, Griekenland, Indonesië369
Oostenrijk, Verenigde Arabische Emiraten,Zuid Afrika, Frankrijk, Spanje, Duitsland,Italië, Estland, Ierland, Nederland, Australië,Nieuw Zeeland, Pakistan, Israël, Singapore,Marokko, Groot-Brittannië, Brazilië359
Mexico, Venezuela349
Ecuador, Colombia338
Thailand328

Deel artikel: