Iran voetbal

'Acht Iraanse voetbalsters zijn eigenlijk mannen'

De Iraanse voetbalbond ligt onder vuur. Acht speelsters van het nationale vrouwenelftal van Iran zouden namelijk mannen zijn in afwachting van een geslachtsverandering, schrijft The Telegraph. En de bond wist ervan, als het allemaal klopt wat de Iraanse bondsmedewerker Mojtabi Sharifi aan de krant vertelt.

Het is niet voor het eerst dat er mannen meevoetballen bij het vrouwenelftal. Vijf jaar geleden werd er al getwijfeld aan het geslacht van de keeper en ook vorig jaar bleken vier spelers van het team mannen te zijn die nog bezig waren met een geslachtsveranderende operatie.

Sindsdien worden er regelmatig steekproeven gedaan om hen te ontmaskeren, waarbij artsen spontaan langskomen op trainingen of wedstrijden.

Opvallend genoeg is een geslachtsverandering in het streng islamitische Iran legaal, terwijl bijvoorbeeld homoseksualiteit en seks voor het huwelijk streng verboden zijn.

Voetbal is erg populair onder Iraanse vrouwen, al mogen ze het stadion niet in om naar wedstrijden van de mannen te kijken. Ook wanneer ze zelf willen voetballen, zijn er strenge regels. Allereerst moeten voetbalsters altijd lange mouwen, een lange broek en een hoofddoek dragen. En de dames moeten toestemming vragen aan hun man.

Speelsters van het Iraanse vrouwenteam. Het is niet bekend of hier ook 'mannen' tussen zitten.

Zo mocht de aanvoerster van het Iraanse vrouwenelftal, Niloufar Ardalan, van haar man niet naar een toernooi in Maleisië. Hij weigerde papieren te tekenen waarmee ze het land uit mocht.

Lady Goal, haar bijnaam, moest volgens hem gewoon keurig naar de eerste schooldag van hun zoontje, zoals het een ware moeder betaamt.

Dat pikte lang niet iedereen. Vooral op sociale media kreeg Ardalan een steuntje in de rug met de hashtag #WeAreAllNiloufarArdalan.

Deel artikel: