Banen liggen niet voor het oprapen bij gemeenten, want door bezuinigingen nemen veel van hen geen mensen meer aan. Daar lijkt langzaam verandering in te komen door het Generatiepact. Tientallen gemeenten vragen vijftigplussers minder te gaan werken zodat jongeren aan het werk kunnen. Den Haag begint er deze week mee, Groningen doet het al een tijdje.
"Met het programma houden we ouderen vitaal, krijgen we jongeren binnen en kunnen we ook bezuinigen", legt Bernard Kromme, hoofd HR bij de gemeente Groningen, uit. Ze zijn er anderhalf jaar geleden mee begonnen.
Hoe werkt dat dan?
Iedere gemeente voert het Generatiepact op z'n eigen manier uit. In de praktijk komt het erop neer dat oudere werknemers, boven de 50 of 60 jaar, minder kunnen gaan werken.
Ze gaan er dan financieel op achteruit, maar dat wordt weer gedeeltelijk gecompenseerd. Bij de gemeente Groningen bijvoorbeeld, kunnen ouderen boven de 55 vrijwillig een dag minder werken. Van de uren die je minder werkt, betaalt de gemeente de helft. Je gaat er dus op achteruit, maar niet volledig.
Abukar Said werkt op de afdeling Financiën van de gemeente Groningen. Doordat zijn oudere collega's werkdagen in hebben geleverd, heeft hij nu een vaste baan. "Als dit plan er niet geweest was, was ik nu niet aan het werk."
Hij is blij met zijn aanstelling. "Ik heb gewerkt in het bedrijfsleven en wilde graag terug naar Groningen, waar ik vandaan kom. Dit is een unieke kans." Dat vindt zijn collega Itzen Veenstra, die meedoet aan het project, ook. "Ik ben 64 jaar en ga volgend jaar met pensioen. Het project is voor mij een ideale manier om af te bouwen."
Besparing
Voor de meeste gemeenten is het Generatiepact ook een vorm van bezuinigen. Groningen heeft bijvoorbeeld 250.000 euro kunnen besparen door het plan. Alleen Den Haag, waar deze week begonnen wordt met het plan, kiest ervoor om al het bespaarde geld in te zetten om jongeren aan het werk te krijgen.
Vakbond FNV is blij met deze ontwikkeling, vooral ook omdat de gemeente Den Haag zich heeft aangesloten bij dit project. "Van de vier grootste gemeente, is Den Haag de enige die meedoet. Dat geeft een enorme boost aan dit project", zegt Bert de Haas van FNV.
Enig nadeel volgens de vakbond is dat gemeenten niet al het bespaarde geld inzetten om jeugdwerkloosheid tegen te gaan. "Wij willen natuurlijk het liefst dat zoveel mogelijk mensen aan een baan worden geholpen."