Wat gaat er mis op het ministerie van Veiligheid en Justitie?

Op het ministerie van Veiligheid en Justitie zijn voor de tweede keer grote fouten gemaakt; ambtenaren vertelden niet alles aan oud-minister Opstelten over de fotodeal met Volkert van der G en de Telegraaf. Eerder informeerden ze Opstelten ook niet goed over een miljoenendeal in 2001 met een drugscrimineel Cees H.

En dus de vraag: wat gaat er mis op dit ministerie?

Volgens Joost Vullings, NOS-politiek verslaggever in Den Haag, was Opstelten om verschillende redenen niet goed geïnformeerd.

"Vlak voor de vrijlating van Van der G, was er stress op het ministerie." Men vreesde een heksenjacht en dus werd het idee geopperd hem te laten fotograferen. Opstelten was daar toen van op de hoogte en hij was ook betrokken bij de voorbereidingen hiervan.

Op het moment dat de advocaat van Van der G besloot om de foto door de Telegraaf te laten publiceren, bracht hij het OM daarvan op de hoogte. Vullings: "Het OM informeerde de nationaal coördinator terrorismebestrijding hierover, die de noodzaak er eigenlijk niet meer van inzag door de rustige situatie rondom Van der G. Er lagen niet 20 fotografen op de loer om hem te fotograferen. Er leken weinig veiligheidsrisico's. De NCTV liet het toch doorgaan en greep niet in."

Opstelten werd door zowel het OM als de NCTV niet op de hoogte gebracht van de publicatie.

Toenmalig minister Opstelten tijdens een debat vorig jaar

"De medewerkers op het ministerie wisten er ook van, maar ook zij zeiden niks tegen Opstelten. Ze dachten misschien dat de minister zijn goedkeuring voor het plan al had gegeven. En omdat hij al zoveel op z'n bordje krijgt, wilden ze hem wellicht niet lastig vallen met de uitvoering."

Dat hadden ze volgens Vullings wel moeten doen, omdat het politiek een heel gevoelig dossier was.

Ministerie veel te groot

Wat ook een rol speelt is dat het ministerie van Veiligheid en Justitie heel groot is. Politie, het Openbaar Ministerie, de rechters, de reclassering en de NCTV vallen hier allemaal onder.

"Het ministerie is eigenlijk zo groot, dat de kans op fouten automatisch toeneemt"

Joost Vullings, politiek verslaggever NOS

Vullings: " Je hebt ook te maken met de scheiding der machten. Het OM en rechters zijn de rechterlijke macht en zij vinden ook dat ze sommige dingen niet met de minister hoeven te delen. Ze vinden dat de politiek zich er niet mee moet bemoeien."

De PvdA zei vanmiddag, het ministerie veel te groot te vinden en pleit ervoor om de politie daar weg te halen. D66 is het hier ook mee eens, maar vindt ook dat huidige minister Ard van der Steur moet leren zich te laten informeren. Vullings: "Dus dat hij zelf ook een actievere houding moet aannemen en zelf ook naar zaken vraagt, in plaats van te wachten tot ambtenaren hem informeren."

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie

Waarom grijpt van der Steur niet in?

Van der Steur geeft toe dat er ernstige communicatiefouten zijn gemaakt en dat de communicatie moet verbeteren. Maar daar laat hij het ook bij. Hij haalt niet de bezem door z'n ministerie. "Hij zou dat nu kunnen doen, dit zou een moment kunnen zijn om op te treden, maar hij durft dat niet aan, denkt Vullings. "Misschien dat hij vindt dat de medewerkers echt wel wat kunnen en dat ze niet weg moeten."

Deel artikel: