Goedemorgen

Wekdienst: bloedmaan, Shell in Alaska en vliegtuigdeur

Goedemorgen! Het wordt redelijk zonnig en ongeveer 15 graden. Morgen en de rest van de week flinke perioden met zon en het blijft droog.

Wat heb je gemist?

De verduistering van de supermaan was vannacht op veel plekken in het land goed te zien. En daar kunnen we wel van alles over zeggen, maar als je net wakker bent: alsjeblieft.

  • Brigit van Horen / NOS Ooggetuige
    De schaduw van de aarde trok langzaam over de maan
  • Frans Mulder / NOS Ooggetuige
    De bloedmaan was in Oldenzaal even te zien, tot het bewolkt werd
  • Frits van Dijk / NOS Ooggetuige
    De maansverduistering, gefotografeerd vanaf Aruba
  • Gert-Jan Cromwijk / NOS Ooggetuige
    De bloedmaan boven Nunspeet

Shell stopt met het boren naar gas en olie in Alaska waar zo veel om te doen was. Volgens de maatschappij vallen de boringen tot nu toe tegen en zijn de kosten hoog. Shell zegt dat ze ook stoppen door de "uitdagende en onvoorspelbare regels" in Alaska.

Op een KLM-vlucht van Edinburgh naar Amsterdam heeft een man geprobeerd om een vliegtuigdeur te openen. Hij dacht dat 't de deur naar het toilet was, schrijft The Telegraph. De Brit werd op Schiphol aangehouden door de marechaussee en kreeg een boete van 600 euro. Ook mag hij vijf jaar lang niet meer met KLM vliegen.

Verder vandaag...

Omdat Nederland volgend jaar een plek in de VN-Veiligheidsraad wil, spreekt koning Willem-Alexander vandaag de Algemene Vergadering van de VN toe. Willem-Alexander is als twaalfde spreker aan de beurt. De presidenten van de VS, Rusland, China en Frankrijk komen ook aan het woord.