NK Skateboarden: tricks, gitaarmuziek, af en toe een biertje

Vette tricks, harde gitaarmuziek en af en toe een biertje. Dat is hoe het NK skateboarden er ongeveer uitziet. Dit jaar vindt het evenement voor het eerst plaats in Utrecht. Het skatepark heeft deze zomer een make-over gekregen, waardoor het voor de meeste skaters nieuw terrein is.

Zo heeft iedereen gelijke kansen, is het idee van de organisatie. Gisteren werden de kwalificaties gehouden en werden uit 75 deelnemers de 20 beste geselecteerd voor de kwartfinale. De 10 beste rijders van vorig jaar worden daar sowieso in geplaatst.

De skaters rijden warm

Een van hen is Douwe Marcaré (23). Op het NK staat hij bekend als ‘de man die altijd tweede wordt’. Drie jaar op rij miste hij net de eerste plek, ook vorig jaar. Er was gewoon altijd iemand net even wat beter, is zijn conclusie.

“Het jaar dat ik vijfde dacht te worden, werd ik tweede. Een ander jaar dacht ik dat ik eerste zou worden en werd ik opnieuw tweede”, zegt hij.

Pijnlijk wil hij het niet noemen, maar dit jaar gaat hij opnieuw zijn best doen om toch die titel te pakken. "Ik ga niet met heel veel druk de baan op. Waar ik me vooral op focus is dat de trucs die ik in mijn hoofd heb lukken. Als dat zo is, dan ben ik gewoon wel tevreden met mijn prestatie."

14 jaar

Iemand anders waar de ogen vandaag op zijn gericht, is Jip Koorevaar. De jongen van pas 14 jaar won onlangs het NK Junioren en wist zich gisteren in de bowl, een soort kuil waarin trucjes worden gedaan, ook prima staande te houden tussen de oudere rijders. De uitslag daarvan wordt vandaag pas bekend, maar een plek in de top 5 heeft hij sowieso al te pakken.

Of hij goed is? "Mwah", zegt Jip nonchalant. Zoals de meeste skaters schept hij niet graag op over zijn kunnen. Vandaag hoopt hij op het NK vooral een ronde verder te komen, in de halve finale. "Er zijn al wat mensen die geld op hem in hebben gezet hoor”, zegt André van Dijk van de Skateboard Federatie Nederland.

Vanmiddag om 18.00 uur wordt bekend wie dit jaar met de titel naar huis gaat. Hij wint naast de eer ook een geldbedrag van 1.000 euro.

De fysio in actie

Deel artikel: