wijnvatrollen

Heel even een ding in Groesbeek: wijnvatrollen

Een ton met wijn zo snel mogelijk over een parcours naar de finish duwen. Dat was wat er vandaag moest gebeuren tijdens het eerste NK wijnvatrollen. Het evenement werd voor het eerst georganiseerd als onderdeel van de jaarlijkse wijnfeesten in het Gelderse Groesbeek.

Dat klinkt bijna Zuid-Europees...

"Klopt, we hebben het eigenlijk afgekeken van de Spanjaarden", zegt mede-organisator John Grutters. "Daar gebeurt het al jaren. Net als in Italië trouwens."

Volgens Grutters moeten deelnemers vooral snel en behendig zijn. "Je moet met zijn tweeën een ton met 300 liter wijn over straat rollen. Over een parcours van 300 meter, met hier en daar wat bochtjes. Dat vergt sportiviteit maar vooral ook teamwork."

De eerste ronde moeten deelnemers zich kwalificeren op basis van hun eindtijd. Daarna moeten de overgebleven tweetallen tegen elkaar racen. Een diepere betekenis achter de competitie is er trouwens niet.

Het is echt puur voor de lol. We nemen vooraf geen alcoholtests af ofzo.

John Grutters

Die lol was ook wat Martijn (27) uit Nijmegen dreef om zich op te geven. "Het was gewoon een leuke manier om de dag te besteden, iets wat je anders nooit doet."

Rollend naar huis!

Uiteindelijk gingen hij en zijn teamgenoot op een halve seconde niet door. "Toen we de ton om een paal heen moesten draaien, raakten we een hek. Het manoeuvreren is echt best lastig. Door zijn vorm heeft een ton altijd de neiging een bocht om te rollen."

Deel artikel: