Studenten op de TU Delft

'Collegezalen TU Delft zitten te vol'

Zo’n 540 studenten heeft docent Fred van Keulen vandaag in zijn college op de TU Delft, verdeeld over drie zalen. Daarvan ziet hij alleen de studenten in zaal A. In twee zalen daarachter wordt zijn les gevolgd via een videoscherm, waarbij studenten vanwege de drukte soms op de trap moeten zitten.

En dat kan niet, vindt de Delftse studentenvakbond VSSD. "De TU Delft is overvol", zegt voorzitter Ivo van der Horst. De bond zegt zich vooral zorgen te maken over het aantal studenten op de faculteit werktuigbouwkunde. "Er zijn dit jaar veel te veel studenten. Het aantal groeit al lange tijd, maar dit jaar is wat ons betreft echt niet meer te doen."

Soms moeten studenten zelfs op de trap zitten

Dat merk je volgens hem aan overvolle collegezalen, te weinige (rustige) studieplekken en zelfs colleges die gegeven worden in bioscoopzalen in Delft. "Dat zou leuk zijn als je kunt blijven zitten en daarna een film kunt kijken, maar het is geen plek om college te volgen. Je hebt niet eens een tafeltje waarop je aantekeningen kunt maken."

"De bioscoopstoelen zijn wel comfortabel", zegt Anka Mulder, vicevoorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft. "Maar het is natuurlijk niet de beste oplossing. Het is behoorlijk vol op de universiteit, maar we hebben niet zomaar een nieuwe onderwijszaal gebouwd of tientallen nieuwe docenten."

Toch doet volgens haar de universiteit er alles aan om de problemen op te lossen. "Vandaag is besloten om een nieuw gebouw neer te zetten, met extra collegezalen. Die moeten in 2017 klaar zijn." Ook wordt er komende jaren 6 miljoen extra geïnvesteerd in de faculteit.

Studenten op de TU Delft volgen college via een scherm

Van Keulen vindt het natuurlijk het fijn dat zijn colleges zo populair zijn, maar hij zou zijn studenten ook liever weer face to face zien. Want wat als studenten uit de andere zalen nou een vraag hebben voor Van Keulen? "Dan kunnen die in de pauze terecht, maar niet tijdens mijn college", zegt hij.

'Het valt wel mee'

Maar hoe ervaren de studenten de drukte eigenlijk? Volgens werktuigbouwkundestudent Jeroen Naaborg (23) valt het wel mee. "Soms is het wel vol, maar halverwege de periode haken studenten wel af en wordt het steeds rustiger. Maar de livestreams zijn een goede oplossing", zegt hij.

Ook Eva Houbiers (19) zegt meestal gewoon een plek te kunnen bemachtigen, als je tenminste op tijd komt. "Eén grote zaal zou wel beter zijn, maar die is er niet."

Ook tweedejaars Valerie de Vlam (19) vindt het volgen van een college via een scherm niet ideaal. "De een-op-een-relatie is gewoon weg. Bovendien raak je sneller afgeleid omdat studenten er vaker doorheen praten. Als er een docent voor je staat, luister je gewoon beter."

Een oplossing voor het probleem weet ze niet direct. "Er moeten meer docenten komen, of er moeten minder studenten worden aangenomen, maar dat wil je ook niet. De toestroom van dit jaar is zo groot, dat valt gewoon bijna niet te behappen."

Deel artikel: