'FIFA niet langer de beste voetbalgame'

Vanaf vandaag is de nieuwste versie van de grootste sportgame ter wereld beschikbaar: FIFA 16. Het voetbalspel haalt soms het slechtste in de mens naar boven. Woede-uitbarstingen, controllers die door de kamer gaan, televisies die kapot geslagen worden of een potje ongenuanceerd schelden. Nee, het leven van een FIFA-speler gaat niet altijd over rozen.

De game lijkt in veel opzichten op een echt potje voetbal, zegt gamejournalist Arjan Terpstra. Emotie heeft de overhand. "FIFA maakt het lastig om door de verdediging heen te breken. Je bent daarom extatisch na het maken van een doelpunt. Mijn vrouw snapt dat niet, omdat ze niet heeft meegeleefd met acties en hoe ik tot dat ingewikkelde doelpunt over zeven schijven ben gekomen."

In 2011 verscheen een onderzoek waaruit bleek dat voetbalgames meer agressie oproept dan een schietspel. Terpstra ziet die 'agressie' vooral als een 'tijdelijk' iets. "Als je skills goed zijn en je krijgt onterecht een penalty tegen, dan is dat verschrikkelijk. Maar wel heel tijdelijk verschrikkelijk. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand een ander in elkaar heeft geschopt, door een potje FIFA. Mensen vinden het gewoon moeilijk om onrecht te verkroppen. In die zin is het net een echt potje voetbal."

Nee, je speelt niet even een potje om je hoofd leeg te maken. Het gaat om winnen.

Tjeerd Lindeboom

Tjeerd Lindeboom van gameblad Power Unlimited vindt dat we de agressie die voortkomt uit de potjes FIFA niet moeten overdrijven. Los van de frustratiemomenten, krijg je er ook veel voor terug, vindt hij. "Je hebt ook superveel hoogtepunten waar je uit je dak kunt gaan. Dat werkt verslavend. Je speelt geen potje om je hoofd lekker leeg te maken. Het gaat om winnen, competitie. En dan met vrienden onderling trash talken, elkaar proberen onder de bank te lullen. Dat is het ultieme gamen."

Arjan Terpstra speelt FIFA trouwens vooral voor… de ontspanning. "Een paar potjes voor het slapen gaan. Even twee balletjes in het net jagen. En dan heerlijk ontspannen naar bed toe."

Voetballer Neymar is het boegbeeld van PES 16

Kritiek

Op de nieuwste versie van FIFA is wel wat kritiek. Overall zien gamerecensenten het als een goede voetbalgame, maar er is wel een en ander op te merken aan de gameplay. Zo voelt FIFA dit jaar wat stroperig aan, zegt Lindeboom. "Het speelt wat langzaam. Het is heel lang breien aan een aanval. De spelers draaien langzaam om hun as, het is echt werken. Als je even snel een potje FIFA wilt spelen, dan kan dat vervelend zijn."

De grote concurrent van FIFA, Pro Evolution Soccer (PES), heeft het afgelopen jaar ook niet stilgezeten. Terpstra: "PES is dit jaar, na een aantal zwakkere versies, goed teruggekomen. Bij dat spel haal je veel meer voldoening uit het perfect getimede steekpassje dan bij FIFA, waar het toch vooral om rennende poppetjes gaat. Als ik morgen PES binnen heb, raak ik FIFA niet meer aan."

Niet de absolute top

Techsite Tweakers stelt dat FIFA dit jaar niet langer de beste voetbalgame is. "FIFA 16 slaagt erin realistisch voetbal te tonen in een game, maar daarbij hoort de vraag of ultiem realisme wel een garantie is voor ultiem spelplezier. Bij vlagen lijdt het laatste onder het eerste", aldus de website. "FIFA 16 is een goede game, maar om aan de absolute top te blijven is meer nodig."

Power Unlimited geeft nog de voorkeur aan FIFA, al is het onderlinge verschil met PES minimaal.

Deel artikel: