Steve Blum is een bekende Amerikaanse stemacteur

Stemacteurs boos op game-uitgevers

De Amerikaanse vakbond voor stemacteurs SAG-AFTRA is boos op uitgevers in de game-industrie. De vakbond vindt dat stemacteurs niet op de juiste manier beloond worden voor hun bijdrage aan games. De contractvoorwaarden stammen volgens hen nog uit de jaren 90.

Games van nu bevatten meer dialoog dan toen en daarom is volgens acteurs hun bijdrage veel belangrijker geworden. En dus zouden ze meer moeten verdienen. Daarom overweegt de vakbond een staking te organiseren. Stemacteurs die zijn aangesloten bij de vakbond kunnen nu voor of tegen de staking stemmen.

De acteurs worden nu per uur betaald, maar de vakbond vindt dat een acteur recht heeft op een deel van het succes. Voor elke 2 miljoen verkochte exemplaren van een spel willen de acteurs een bonus. Want, zo vinden ze, als stemacteur leveren ze een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit en populariteit van een game. Als tegenprestatie zijn de acteurs bereid om een lager uurtarief te rekenen.

Verder willen ze een extra vergoeding krijgen voor veeleisende klussen, bijvoorbeeld wanneer de acteur veel moet schreeuwen. Ook willen stemacteurs meer duidelijkheid als ze een contract tekenen, zoals hoeveel sessies de opdrachtgever wil boeken en of er veel scheldwoorden in de game voorkomen.

De Amerikaanse vakbond is al maanden aan het onderhandelen met grote speluitgevers als EA Games, Activision, Disney en Warner Bros. Tot nu toe is er nog geen overeenstemming bereikt, mede omdat de uitgevers ook veel eisen hebben.

Zo willen de uitgevers de stemacteurs een boete van 2500 dollar geven als ze hun werk niet goed doen. De vakbond is bang dat werkgevers die regel gaan misbruiken om acteurs overal voor te beboeten, bijvoorbeeld voor het kijken op de telefoon.

Verder willen de uitgevers ook acteurs van buiten de vakbond aannemen. Acteurs vinden dat uitgevers daarmee het belang van een goede acteur onderschatten. "Het lijkt alsof onze bijdrage er niet toe doet. Alsof iedereen dit werk kan doen", zei Steve Blum, een van de bekendste Amerikaanse stemacteurs.

'Vlak de rest ook niet uit'

Thijs van Aken is een Nederlands stemacteur die onder meer zijn stem heeft verleend aan games als Skylanders, Ratchet and Clank en Disney Infinity. In principe snapt hij het uitgangspunt van de stemacteurs, maar hij vindt dat dan nog veel meer mensen een bonus verdienen.

"Vlak de regisseurs, tekstschrijvers, vertalers, producers, technici, eigenlijk iedereen die aan een game meewerkt, ook niet uit", zegt Thijs. "Zij werken ook allemaal keihard aan het maken van een game. Als de stemacteurs een bonus verdienen, dan verdient de rest dat ook."

#PerformanceMatters

De Amerikaanse vakbond SAG-AFTRA en de uitgevers lijken er niet uit te komen. Met de hashtag #PerformanceMatters, laten veel stemacteurs zien dat zij achter de vakbond staan, en dus voor een staking zijn.

De stemming duurt tot 5 oktober. Wanneer een eventuele staking zal komen, is nog niet bekend.

Deel artikel: