Aangepast

Ik ga naar 'The Jungle' in Calais en ik neem mee...

…tussen de 400 en 500m3 aan tenten, dekens, houdbaar eten en schoenen. Vanuit Etten-Leur is zo'n enorme berg overgebracht naar The Jungle, het vluchtelingenkamp in Calais, Frankrijk. De afgelopen maanden zamelde Doneer Je Deken al die spullen in, onder meer op de festivalterreinen van Lowlands en Mysteryland. Daarna begon het balletje te rollen en werden vanuit het hele land spullen aangeboden.

Zelf brengen is gevaarlijk

Vanochtend is de groep achter Doneer Je Deken aangekomen in Calais. Vijftig mensen sorteren de kleding op maat. Organisator Tom Pieper: "Het zijn allerlei nationaliteiten door elkaar. Het gaat onwijs goed. We zijn hier de hele dag wel zoet met het sorteren. Het is heel erg veel werk."

Uiteindelijk worden de spullen overgedragen aan 'L'auberge des migrants', een organisatie die de spullen in Calais verdeelt. Zelf brengen is namelijk niet slim. "Er is de afgelopen tijd bijvoorbeeld vrouwenkleding in mannenkampen terecht gekomen. Die spullen lagen later in de modder."

Aanval op bestelbusje

Maar het kan erger. Een groep Belgen werd aangevallen in het kamp. "Ze kwamen aan met meer dan honderd auto’s. Een paar chauffeurs werden ongeduldig en dachten zelf even het kamp in te rijden. En dan loopt het mis”, vertelt Dominique Willaert, een van de initiatiefnemers van de Vlaamse actie. Tientallen vluchtelingen plunderden een bestelbusje en sloegen de spiegels kapot.

  • Tom Pieper
  • Tom Pieper
  • Tom Pieper
  • Tom Pieper
  • Tom Pieper
  • Tom Pieper

Willaert heeft tips online gezet over hoe je je spullen het beste bij de vluchtelingen krijgt, voor mensen die zijn voorbeeld willen volgen. “Het is bijvoorbeeld slim om de goederen te bundelen per auto: dus schoenen en tenten apart. Je loopt dan niet het risico dat vluchtelingen je auto met tenten plunderen, op zoek naar een paar schoenen.”

Dit gaat allemaal mee

Volgend jaar weer?

Er werd voorafgaand aan de tocht richting Calais zoveel ingezameld dat er geen plek meer was om het allemaal op te slaan. Door het grote succes is de actie dus vroegtijdig gestopt, maar dat vinden ze bij Doneer Je Deken niet erg.

"Ons doel is bereikt", zegt Tom Pieper. "De stichting blijft wel bestaan en het blijft natuurlijk gewoon een optie om weer te gaan inzamelen. We hebben in november ook een gesprek met Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg over wat we eventueel volgend jaar kunnen doen."

"De mensen zijn heel blij met de spullen die uit Nederland zijn gekomen. Het is ongelooflijk mooi om dit te doen."

Deel artikel: