Bouwen met baksteen, glas of beton kennen we allemaal wel, maar bouwen met stenen die gemaakt zijn van zeezout is iets nieuws. Het is bedacht door de 24-jarige architect Eric Geboers. Met zijn project heeft hij een methode ontwikkeld waarin je met zout stenen kunt bakken die stevig genoeg zijn om gebouwen mee te maken.
De ingrediënten voor de 'zoute baksteen' zijn simpel: zout, zetmeel en wat water. Van het zout en zetmeel maak je poeder, daar doe je daarna water bij. Vervolgens doe je het goedje in de magnetron. Door de verhitting gaat het zetmeel werken en bindt het de stoffen aan elkaar.
"Hoeveel je precies van elk ingrediënt bij elkaar moet gooien blijft geheim", zegt Eric. "Ik wil hier nog verder mee en dan is het jammer als iedereen het al weet."
"Zout was vroeger een heel waardevol middel", zegt Eric. "Dat is nu niet meer zo." En nog een voordeel: de zee is een onuitputtelijk bron: "Er is gewoon oneindig veel zeewater. De hoeveelheid zout is zo klein dat het geen invloed op de zee heeft."
De zouten stenen kunnen volgens Eric goed gebruikt worden in woestijngebieden die dicht bij de kust liggen, zoals in Chili, het Arabisch schiereiland en Australië." Het idee is om daar het zeewater op te pompen en het met de kracht van de zon te splitsen in zoet en zout water", vertelt Eric. "Met het zout kan je bouwen, het zoete water kan je bijvoorbeeld gebruiken voor de gewassen."
Uit onderzoek is gebleken dat de zoutstenen niet zo sterk zijn als beton, maar wel geschikt is voor iglo-achtige bogen en koepels. Daarmee zou je ook prima gebouwen kunnen maken. Om te voorkomen dat de gebouwen bij het eerste het beste regenbuitje wegspoelen moeten de stenen wel een coating krijgen. Eric kijkt nu of hij dat uit algen kan winnen.
"Mijn volgende stap is om mijn materiaal op grote schaal te gaan testen, bijvoorbeeld door een paviljoentje te ontwikkelen. Gewoon eens wat te bouwen en te kijken tegen welke problemen je aanloopt", zegt Eric. "Het doel is om half april iets substantieels te hebben gebouwd."
"Het is een razend interessant project", zegt architect Thijs Asselbergs, die Erics afstudeerproject begeleidde, "maar het zit nog wel in de prille fase". De eerste resultaten zijn volgens hem wel veelbelovend.
De hoge verwachtingen worden al een beetje waargemaakt, want Eric heeft met zijn project al twee prijzen gewonnen. Zo krijgt hij op 16 september tijdens een congres in Singapore een prijs van een aantal universiteiten daar. In Nederland is het project genomineerd voor de Challenge Stad van de Toekomst. Daarvoor krijgt hij 10.000 euro 'groeibudget' .
Dankzij dat geld heeft Geboers nu zijn handen vrij om fondsen voor zijn project te zoeken. Hij hoopt dan in de loop van 2016 zijn eerste zoutpaviljoen af te hebben.