Beeld uit Warlords of Ivory

Slagtand met gps onthult onverwachte smokkelroute

Hij zat gearresteerd en opgesloten in Tanzania omdat hij met een enorme slagtand reisde. En dan gaan daar de alarmbellen af. Wat de politie niet wist, is dat Bryan Christy een gps-tracker in een nepslagtand had verstopt om zo het spoor van ivoorhandelaren te volgen.

“Zo perfect was de replica gemaakt. Dat ze zelfs dachten dat ik een ivoorhandelaar was. Gelukkig kon ik ze overtuigen en mocht ik verder", aldus Christy.

Gps in slagtand

De documentaire Warlords of Ivory van National Geographic laat zien hoe Christy de illegale handel in ivoor in Centraal-Afrika weet bloot te leggen. Het gps-spoor legt een route af die ze niet hadden verwacht: naar een schuilplaats van Joseph Kony in Sudan. Daar financiert president Bashir dit soort terroristische organisaties door de rebellen wapens te leveren, in ruil voor ivoor.

Warlords of Ivory

De gps-tracker zit nog steeds in de slagtand. En Christy hoopt dat 'ie ontdekt wordt. Wij spraken de filmmaker in Amsterdam over het kat- en muisspel tussen de stropers en ivoorhandelaren aan de ene kant en wildlifebeschermers aan de andere kant:

Warlords of ivory

“Met deze aanpak hoop ik dat andere journalisten en autoriteiten in actie komen, en daarvoor zelf ook creatieve, agressievere manieren voor gaan gebruiken", zegt Christy.

Gevaarlijk

Z’n missie was om de route van de slagtand bloot te leggen, niet om Joseph Kony op te sporen. Toch bleek zijn nepslagtand regelrecht naar het Verzetsleger van de Heer te leiden. “Zelf had ik als westerling nooit zo diep in een terroristische organisatie kunnen doordringen. Veel te gevaarlijk. Eigenlijk was de gps-tracker een soort extra lid van onze crew. Doordat die zo ver kon komen, konden we dit verhaal maken.”

Dus wat nu? "Kony wordt beschermd door z’ n gastheer, Bashir in Sudan, het is aan anderen om daar verder actie op te ondernemen."

Christy gaat door met dit soort verhalen over dit onderwerp. Maar op welke manier doet hij niet uit de doeken. "Ik wil stropers niet waarschuwen."

Deel artikel: