Moet jouw uni je ook gaan dwingen om een 7 te staan?

Bachelorstudenten hoeven niet langer standaard doorgelaten te worden naar een masteropleiding, en daardoor gaan steeds meer masteropleidingen zelf hun studenten selecteren. Bijvoorbeeld door te stellen dat een student zijn bachelor met gemiddeld een 7 moet afronden om toegelaten te worden tot de master.

Is dat erg?

Minimaal een 7, moeten we dat willen?

Ja, zeggen een aantal masteropleidingen nu al.

Daarmee zou de kwaliteit van het universitair onderwijs verbeteren, zegt ook minister Bussemaker. De directeur van de Rotterdam School of Management neemt het op de koop toe dat haar faculteit eigen bachelorstudenten moet wegsturen, omdat die niet goed genoeg zijn voor de master.

"Dat moet ook kunnen. In de bachelor-masterstructuur zijn de eindtermen van een bachelor niet per definitie gelijk aan de instroomeisen van een master. Daar moeten we hier in Nederland nog aan wennen." In het buitenland is dat veel gewoner, zegt ze.

Nee, zeggen de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de vereniging van universiteiten (VSNU).

Studenten moeten hun opleiding kiezen, en niet andersom, vinden ze bij de LSVb. "Wij zijn überhaupt tegen selectie", zegt voorzitter Sara Spano. "Als je een middelbareschooldiploma hebt gehaald dan moet je worden toegelaten tot een bacheloropleiding. En als je een bachelor hebt gehaald, dan moet je worden toegelaten tot een masteropleiding."

De VSNU, de vereniging van universiteiten, vindt het op zich een goede ontwikkeling dat universiteiten selectiever worden. "Maar uiteindelijk moet elke bachelorstudent ergens in Nederland een master moeten kunnen doen."

Wat is er mis met een 6?

Op zich natuurlijk niets, maar minister Bussemaker denkt dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat als je 'goed'-presterende studenten toelaat op je masteropleiding. Ook de VU in Amsterdam kijkt naar het cijfer. "Voor sommige opleidingen is heel veel belangstelling, dus dan moet je schiften", zegt een woordvoerder. De studenten met de beste cijfers krijgen dan een plek.

"Maar we kijken naar meer dan alleen het cijfer. Als je gemiddeld geen 7 staat terwijl dat wel de eis is, kan je een verzoek indienen bij de examencommissie om alsnog in aanmerking te komen."

De woordvoerder van minister Bussemaker laat weten dat selecteren op een gemiddeld cijfer in principe mag, onder voorwaarde dat het cijfer niet het enige selectiecriterium is: er moeten meerdere kwaliteitsvoorwaarden zijn. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een motivatiebrief, of een inhoudelijk essay.

Voor sommige opleidingen is heel veel belangstelling, dus dan moet je schiften.

Woordvoerder VU
Studenten tijdens de introductie van de Erasmus Universiteit

Met een bachelor heb je ook een volwaardig diploma. Is dat niet genoeg?

In andere landen zoals Engeland, bestaat het bachelor-mastersysteem al veel langer. Daar is het heel normaal dat je in drie jaar je bachelor haalt en dan klaar bent: afgestudeerd. Alleen de studenten die echt door willen studeren, gaan door met een master.

In Duitsland is dat wel iets anders: daar zijn ze gek op titels en dus doet de meerderheid van de Duitse studenten na de bachelor een master. Ook is het daar normaler om te promoveren, voor betere salarisperspectieven - en de titel.

In Nederland zijn we nog gewend aan een vierjarige studie, dus wellicht is het een kwestie van een cultuuromslag: na drie jaar kan je ook al klaar zijn en misschien is een master niet voor iedereen weggelegd.

Kan je straks nergens meer terecht met je 6?

Jawel. In 2013 werd een wet gewijzigd, om ervoor te zorgen dat universiteiten flexibeler werden. Vóór de wetswijziging moesten de eigen bachelors automatisch worden toegelaten tot minimaal één masteropleiding van de faculteit waar ze gestudeerd hadden. Nu is dat dus niet meer zo.

Maar, beloofde Bussemaker bij de wetswijziging: alle afgestudeerde bachelors moeten minimaal bij één masteropleiding in Nederland worden toegelaten, ook al staan ze 'maar' een 6 gemiddeld. Dus niet alle faculteiten mogen dezelfde toelatingseisen hebben.

Deel artikel: