Uitvlucht

#Uitvlucht: Gooi alle grenzen open

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

  • Arlene Gelderblom

    Verslaggever NOS op 3

Europese politici komen er maar niet uit: wat zijn mogelijke oplossingen voor de vluchtelingencrisis? Het is hoog tijd voor creatieve, innovatieve ideeën zeggen experts. Vandaag deel 2 in onze serie waarin we kijken naar out-of-the-box-oplossingen. NOS op 3 legt deze week drie bijzondere ideeën voor aan mensen die er echt verstand van hebben. Vandaag: open alle grenzen.

Het idee

Als alle grenzen opengaan is alle ellende voorbij. Dat zeggen voorstanders van het openen van grenzen wereldwijd. Als vluchtelingen overal naartoe kunnen gaan, verspreiden ze zich vanzelf.

Dit jaar alleen al zijn er meer dan 300.000 vluchtelingen naar Europa gekomen. De buurlanden van Syrië zorgen voor 3,5 miljoen vluchtelingen. En dat terwijl een groot land als de Verenigde staten tot nu toe nog geen duizend Syriërs heeft opgevangen.

Waar belanden de meeste vluchtelingen nu?

De experts

Wat is er goed aan het idee?

"Wereldwijde open grenzen? Dat gaat echt niet gebeuren", zegt Alexander Betts. "Maar ik vind wel dat Europa alle vluchtelingen toe moet laten. We zijn het ethisch en wettelijk verplicht om ze op te vangen."

Betts vindt dat Europese landen met een gezamenlijk positief plan moeten komen. "Nu worden vluchtelingen vaak als last gezien, maar ze kunnen ook veel bijdragen. Het probleem is dat ze nu vaak niet kunnen werken. Dan maak je slachtoffers van ze, maar dat hoeft helemaal niet."

Volgens Han Entzinger hebben open grenzen één groot voordeel. "Als migranten vrij kunnen bewegen, keren ze ook sneller weer terug. Ze moeten nu zoveel over hebben om naar Europa te komen, dan ga je niet zomaar weer terug."

Ken jij een land dat dit serieus wil? Ik niet. Absoluut onhaalbaar dus.

Demetrios G. Papademetriou

Wat is er niet goed?

“Ken jij een land dat dit serieus wil? Ik niet. Absoluut onhaalbaar dus", zegt Papadementriou. "Geen enkele politicus kan dit aan het thuisfront verkopen. Ik denk juist dat de grenzen de komende jaren alleen nog maar strenger bewaakt gaan worden.”

Papadementriou gelooft dat de vluchtelingenstroom enorm gaat groeien, onder andere met vluchtelingen uit Jemen en Egypte. "We moeten alle mogelijke diplomatieke en financiële middelen nu gaan inzetten om te voorkomen dat we een tweede Syrië krijgen. Als dat gebeurt, hebben we een groot probleem."

Wat gaat er in arme landen gebeuren als alle grenzen opengaan? Die lopen dan helemaal leeg.

Han Entzinger

Han Entzinger zou het "prachtig" vinden om de grenzen te openen, maar denkt dat de wereld dan op z'n kop komt te staan. "Wat gaat er in arme landen gebeuren als alle grenzen opengaan? Die lopen dan helemaal leeg. Je krijgt dan een enorme migratiestroom van arme naar rijke landen. Dit werkt alleen als er meer economische gelijkheid in de wereld is."

Open grenzen betekenen ook het einde van de verzorgingsstaat, zegt Entzinger. "Je kan niet alle nieuwelingen een uitkering geven. Dat kan het systeem niet aan."

Vluchtelingen steken eind augustus de grens over tussen Griekenland en Macedonië

Is het haalbaar?

Alle grenzen openen gaat nooit gebeuren, zeggen de experts. Maar er zijn wel andere opties om vluchtelingen vrijer te laten reizen, waardoor er meer spreiding komt, zegt Betts. "Je kunt vluchtelingen ook een humanitair visum geven waarmee ze naar elk land kunnen gaan. Dan gaan ze echt niet allemaal naar Europa toe."

Deel artikel: