Selectie van het rugbyteam van Zuid-Afrika

Zijn de Springbokken van Zuid-Afrika te wit?

Het rugbyteam van Zuid-Afrika is te wit. Dat vindt politieke partij Agency for New Agenda (ANA). De partij sleept de Zuid-Afrikaanse rugbybond voor de rechter en hoopt zo af te dwingen dat er meer donkere spelers in de selectie worden opgenomen.

Als de rechter ANA gelijk geeft, loopt het rugbyteam - bijnaam: de Springbokken - het risico dat ze het WK mislopen. Dat begint op 18 september in Engeland en Wales, en Zuid-Afrika is een van de favorieten voor de titel.

Tendai Mtawarira is een van de zwarte rugbyspelers

Hoe is dat zo gekomen?

De rugbybond van Zuid-Afrika legde zichzelf het criterium op dat 30 procent van de spelers niet blank mag zijn. Alleen voldoet de 31-koppige selectie van bondscoach Heyneke Meyer hier niet aan. Maximaal negen spelers uit zijn keurkorps zijn donker.

Hoewel dat quotum verder niet officieel is vastgelegd, vindt ANA toch dat de bond zwarte Zuid-Afrikanen discrimineert door er niet aan te voldoen. Het team zou niet representatief zijn voor de bevolkingssamenstelling van het land.

"Als je kijkt naar de afgelopen jaren, is het duidelijk dat het team nog steeds niet is veranderd en dat ons land wordt vertegenwoordigd door de blanke minderheid terwijl de zwarte meerderheid wordt buitengesloten", zegt de ANA-voorzitter.

ANA vroeg in een brief aan de internationale rugbybond zelfs om het Zuid-Afrikaanse team te schorsen.

Het Zuid-Afrikaanse rugby is nog steeds een sport van de blanke man.

Passage uit de brief naar de internationale rugbybond

En de bondscoach?

Die zegt zelf dat hij helemaal niet op huidskleur let. "Ik selecteer gewoon de beste spelers."

De minister van Sport, Fikile Mbalula, heeft het land opgeroepen om gewoon achter het nationale team te gaan staan. "Zo laten we zien dat we een verenigd land zijn, dat zijn verdeelde verleden erkent, maar tegelijkertijd streeft naar een niet-racistisch, democratisch en verenigd Zuid-Afrika."

Of de aanklacht ook echt kans van slagen heeft, is nog maar de vraag. Sommigen noemen het vooral een publiciteitsstunt, bedoeld om aandacht te vragen voor de nog steeds bestaande ongelijkheid in het land.

Nelson Mandela overhandigt de wereldbeker aan aanvoerder François Pienaar in 1995

De rechtszaak staat gepland voor morgen. ANA wil onder meer dat teamleden hun paspoort inleveren zodat ze het land niet kunnen verlaten.

Deel artikel: