Politiechef Somyot Poompanmoung

Politiebeloning bomaanslag Bangkok is voor... de politie

De zaak is nog niet opgelost, er is nog geen verdachte veroordeeld, maar de beloning voor de gouden tip is al wel uitgeloofd: aan de politie.

De politie van Bangkok had een flinke beloning over voor degene met informatie over de dader van de bomaanslag twee weken geleden: 3 miljoen baht, oftewel bijna 75.000 euro. Afgelopen weekend heeft de politie een verdachte opgepakt, dus liet de politiechef vandaag weten dat het geld uitgedeeld kan worden.

Een opmerkelijke stap, dat vond chef Somyot Poompanmoung zelf ook, maar de arrestatie is gewoon het gevolg van goed politiespeurwerk. "Dit geld moeten de agenten krijgen die hun werk hebben gedaan", zei de chef op een persconferentie. Goed voor de motivatie en om te laten zien dat de politie van Thailand goed in z'n werk is.

Zaterdag liet de politie weten dat de verdachte uit het buitenland komt:

Verdachte aanslagen Thailand is buitenlander

De verdachte werd opgepakt in het district Nong Chok, in het oosten van Bangkok, waar hij een appartement had gehuurd. Bij de arrestatie waren zo'n honderd agenten betrokken. "Deze arrestatie is puur het werk van de politie", zei de chef. Berichten dat dat werk mogelijk was door tips van het publiek negeerde hij daarbij.

Kritiek

Sinds de bomaanslag heeft de Thaise politie nogal wat kritiek gekregen op het onderzoek. Veel Thai denken niet dat de zaak ooit opgelost gaat worden, vanwege corruptie bij de politie.

Over de arrestatie van zaterdag is nog veel onduidelijk. De naam van de verdachte is niet bekend en z'n nationaliteit ook niet. Net zomin als z'n motief of tot welke terreurgroep hij zou behoren. Het is ook niet duidelijk of hij de hoofdverdachte is.

Hoe ze het geld over de agenten gaan verdelen is niet bekend.

Nog twee verdachten

De politie heeft intussen twee nieuwe verdachten op het oog. Een van hen is een 26-jarige Thaise vrouw, die met een Turkse man getrouwd zou zijn. De andere verdachte wordt met nadruk een buitenlander genoemd, maar meer details worden niet gegeven. Vandaag werd een arrestatiebevel uitgevaardigd na een huiszoeking in een flat in de Thaise hoofdstad.

Daar vond de politie spullen om een bom te bouwen.

Twee nieuwe verdachten bomaanslag Bangkok

Tegen persbureau AFP zei een vrouw die zei de gezochte persoon te zijn, dat ze onschuldig is. Ze woont met haar man in Turkije en was drie maanden geleden voor het laatst in Thailand. "En in dat appartement ben ik al een jaar niet meer geweest", aldus de vrouw.

Deel artikel: