Schrik niet als je buschauffeur in Rotterdam ineens heel jong is

Je komt ze zelden tot nooit tegen: jonge buschauffeurs. Sterker nog, in Rotterdam is de gemiddelde leeftijd van de buschauffeur 54. En die gaan over een jaar of tien met pensioen, dus is het tijd voor nieuwe chauffeurs. Als het even kan: jonge nieuwe chauffeurs.

Dus komt er in Rotterdam een mbo-opleiding voor jonge buschauffeurs. De RET, het openbaar vervoerbedrijf in Rotterdam, kreeg 300 aanmeldingen en selecteerde 20 gelukkigen tot 27 jaar. Die krijgen een leer-werktraject van een jaar en mogen dan de bus op.

Buschauffeur Jason (20)

Een van de uitverkorenen is de 20-jarige Jason: "Het is iets wat ik van kleins af aan al wilde. M'n opa heeft 25 jaar gewerkt als buschauffeur, m'n vader ook 10. Het is iets wat me met de paplepel ingegoten is".

Eén ding is duidelijk, je wordt alleen buschauffeur als je ook van rijden houdt: "Ik ben altijd graag op de weg, lekker aan het rijden. Ik ben ook altijd de BOB als we naar feestjes gaan. M'n vrienden zeiden al eerder, jij moet lekker buschauffeur worden."

Niet per definitie een ouwelullenbaan dus, een bus besturen. Wat er dan zo leuk aan is? “Mensen van A naar B brengen. En dat je achter een apparaat zit van 12 meter lang en dik 3 meter hoog, da’s echt een machtig gevoel. Ik moet dit gewoon doen."

Buschauffeur Wim (63)

Maar jonge chauffeurs moeten natuurlijk eerst worden opgeleid. En wie beter dan een ervaren buschauffeur? Chauffeur Wim is de docent van Jason. Hij begon op z'n 27ste, inmiddels is hij 63. Met al die jaren rij-ervaring, weet hij what it takes om buschauffeur te worden: "Je moet je voertuig en je mensen goed kunnen inschatten."

Voor jonge mensen kan het best zwaar zijn, zegt Wim: "Je hebt avonddiensten en ook vroege diensten. Als je om 5 uur s’ ochtends achter het stuur moet zitten, is 's avonds wat leuks doen met je vrienden er niet meer bij."

Buiten de diensttijden voelt Wim zich heel vrij: "Je moet het ook een beetje zien als hobby. Als je autorijden leuk vindt, is buschauffeur zijn schitterend. Je mag de hele dag de stad doorrijden, of lekker buiten de stad. En je bent lekker vrij, je bent als het ware eigen baas.”

Maar buschauffeur zijn is meer dan alleen kunnen rijden, "je moet wel een beetje feeling hebben. Je moet kunnen en willen omgaan met mensen. Anders kan je’t schudden.”

Maar heb je die feeling, dan is het een beroep wat niet verveelt, zegt Wim. “Ik ben op m’n 27ste begonnen. Ik moet nog 2 jaar en 3 maanden en ik doe het nog steeds met plezier”. Die nieuwe jonge buschauffeurs kunnen dus wel even mee.

Deel artikel: