Ex-burgemeester van de Braziliaanse plaats Bom Jardim Lidiane Leite

Politie zoekt van corruptie verdachte Whatsapp-burgemeester

Op de vlucht voor de autoriteiten in Brazilië: een ex-burgemeester van 25 die haar stad bestuurde via WhatsApp. Daarnaast wordt ze verdacht van het verduisteren van geld.

Dit is Lidiane Leite. Pas 25 jaar, maar sinds 2012 was ze burgemeester van de bijna 40.000 inwoners tellende plaats Bom Jardim, in het noorden van Brazilië.

Lidiane kwam enigszins toevallig aan de macht in 2012. Haar toenmalige vriend Beto Rocha wilde eigenlijk burgemeester worden, maar werd uitgesloten omdat hij corrupt zou zijn.

Dus sprong Lidiane dat gat maar in - en ze werd nog gekozen ook. Vervolgens besloot ze haar vriend te kiezen als belangrijkste adviseur en verhuisde zelf naar São Luís, een stad een slordige 275 kilometer verderop.

Ze miste zelfvertrouwen en heeft haar vriend een hoop zaken laten afhandelen.

De advocaat van Lidiane

Overleggen met het stadsbestuur deed Lidiane over WhatsApp. Modern natuurlijk, maar niet helemaal de bedoeling. Volgens haar advocaat allemaal zonder kwade opzet, zegt hij tegen de BBC.

"Ze was te jong en onervaren toen ze begon", zegt hij. "Ze miste zelfvertrouwen en heeft haar vriend een hoop zaken laten afhandelen."

Begin dit jaar ging het uit tussen de twee. En de paniek sloeg bij de jonge burgemeester toe toen haar naam werd genoemd in een federaal onderzoek naar corruptie. Zo'n 3,5 miljoen euro, bedoeld voor onderwijs, was onder haar bewind verdwenen.

En dat kunnen de scholen in Bom Jardim niet echt gebruiken. Het onderwijs in de plaats ligt nu op z'n gat en leraren krijgen niet meer betaald.

De vervanger van de burgemeester is inmiddels begonnen, maar Lidiane is nog steeds spoorloos. "Haar vlucht is een impulsieve actie", zegt haar advocaat.

Deel artikel: