Caches zoeken met gps

In Nederland liggen 33.000 schatten verstopt

'Het schatzoeken van de 21e eeuw', wordt het genoemd: geocaching. Wereldwijd zijn er drie miljoen geocaches verstopt: kistjes, doosjes en potjes met daarin een wisselende 'schat'. De coördinaten van de verstopplek staan op internet, en door gps te gebruiken kan je de schatten vinden.

En dat vinden steeds meer mensen dus heel leuk. In Nederland zijn zo'n 33.000 verstopte schatten, drie keer zoveel als vijf jaar geleden. Nu wil je natuurlijk weten waar, en dat kan je op deze kaart zien.

  • NOS
    De inhoud van de rugzak van geocachers Jeroen en Jan
  • NOS
    Gps-coördinaten invoeren

Geocachen in Afrika

Jeroen van den Broek en Jan Netten zijn sinds vijf jaar fanatieke geocachers: ze hebben al zo'n 2400 gevonden 'schatten' op hun naam staan. Gevonden in binnen- en buitenland: "Een paar weken geleden hebben we het nog gedaan in São Tomé, een eilandje ten westen van Afrika", vertelt Jeroen.

Geocachen in het buitenland is het leukst, vinden hij en vriend Jan. "Je komt dan echt op plekken waar je normaal niet komt, waar je bijvoorbeeld een schitterend uitzicht hebt. We hebben het ook gedaan in Sri Lanka en in Maleisië."

"In Maleisië lag er eentje op een onbewoond eilandje, daar moesten we naartoe zwemmen. Een pen achter je oor, en gaan", vertellen ze hieronder.

Geocachen in Breda

Beloning

Als je zo'n schat vindt, schrijf je je naam in het logboekje dat erbij zit. Soms zit er een beloning in: sleutelhangers, spelletjes, kleine andere gadgets. "De verrassing die in het doosje zit is het leukste", zegt de 18-jarige geocacher Livay Consemulder. "Ik heb al wat kleine speeltjes gevonden, poppetjes en muntjes. Het idee is dat je er zelf dan weer iets in terugstopt, voor de volgende vinder."

Je bent een tijd onderweg om de cache te vinden en het kan soms ook een teleurstelling zijn, zegt Livay: "Laatst hebben we een uur in de struiken moeten zoeken naar een cache, en zat alleen het logboekje erin."

Livay Consemulder

Meestal spring ik met wat vrienden 's nachts in de auto en gaan we wat rondrijden.

Livay

In een grot

Livay heeft nu tussen de twintig en dertig caches gevonden. "We doen het echt voor de lol. Meestal spring ik met wat vrienden 's nachts in de auto en gaan we wat rondrijden. Dan is het wat spannender, en ook moeilijker: je ziet dan veel minder."

Zijn meest spectaculaire vondst was in een cache in een grot in het zuiden van Limburg. "Maar daar zat ook nog een code op die je moest kraken om het doosje open te krijgen. Dat lukte ons jammer genoeg niet."

Fataal ongeluk

Gemeentes merken dat er steeds meer geocaches worden verstopt. En dat levert wel eens gevaarlijke situaties op. "Mensen gaan ver om ze te verbergen. Bijvoorbeeld bij een drukke weg, of hoog in de boom", laat een woordvoerder van de gemeente Elburg weten.

Tientallen gemeentes vonden het daarom tijd voor wat duidelijkheid en stelden regels op voor het geocachen. Daarbij volgen ze vaak de richtlijnen van de Geocaching-community zelf. Sommige gemeentes voegen nog wat extra regels toe: in Swallingerland mag bijvoorbeeld de langste zijde van je cache niet groter zijn dan 15 cm, in Peel en Maas mag je cache niet verder dan 2 meter van het pad liggen, in Zeewolde is dat weer 8 meter.

In Venlo mogen de geocaches niet begraven worden in de grond. Wel mogen ze bijvoorbeeld tussen losliggende bladeren of in los zand geplaatst worden.

Ook zijn er gemeentes waar je eerst toestemming moet vragen om een cache neer te leggen, zoals Bodegraven-Reeuwijk en Midden-Drenthe. Andere gemeentes, zoals Súdwest-Fryslân, vragen de coördinaten van de caches na plaatsing door te geven.

Jan en Jeroen zoeken geocaches in Breda

Deel artikel: