Als Syrië in Engeland lag

Als Syrië in Engeland lag

Dichte scholen, prikkeldraad, lege winkels en ambulances die worden gestopt. Herkenbaar beeld in oorlogsgebieden, maar voor één dagje ook in een stad in het Engelse graafschap Surrey. Als sociaal experiment werd die omgebouwd tot een Syrische stad. De reacties van de inwoners, die niets ervan wisten, werden gefilmd.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Een moeder stond voor een dichte school met haar dochter, met als enige boodschap dat het "te gevaarlijk" was om naar school te gaan: "Ik dacht, waarom kunnen mijn kinderen niet naar school? Ik word er emotioneel van als ik er aan denk. Ik realiseerde me dat we moeten beseffen, en onze kinderen moeten leren, wat er allemaal gebeurt."

Het filmpje eindigt met de boodschap: "Alleen omdat het hier niet gebeurt, betekent niet dat het nergens gebeurt."

Het experiment werd uitgevoerd door SaveTheChildren, die zo aandacht wil vragen voor oorlogssituaties. "Als Europeanen het niet pikken om zonder eten, zorg en school te leven, waarom families in Syrië dan wel?", zegt de directeur van de organisatie.

Hij zegt dat het geld voor vluchtelingenkampen opraakt. "Maar een klein deel van de Syrische vluchtelingen kan naar Europa vluchten. De armsten, de zieken, en de ouderen blijven achter, belegerd, gebombardeerd, vergast en neergeschoten. Zonder eten of medicijnen."

Deel artikel: