Sedney geeft het stokje te laat over aan Samuel (links)

Foute wissel stak stokje voor medaille

Update: de Nederlandse estafettevrouwen zijn er op het WK atletiek niet in geslaagd een medaille te winnen op de 4x100 meter. De estafetteploeg lag er goed voor, maar bij de laatste wissel ging het mis. Ze werden gediskwalificeerd.

Lees hieronder waarom het stokje doorgeven veel moeilijker is dan je zou denken:

"Het gaat allemaal om timing", zegt Eric Roeske van de Atletiekunie. Als je vier keer Usain Bolt inzet, betekent dat nog geen winnen", zegt Roeske.

Het komt erop neer dat de tweede loper van het estafetteteam precies moet weten wanneer hij moet starten om op de perfecte snelheid te komen om het stokje van de eerste loper te ontvangen. Dat moet allemaal gebeuren in een wisselvak van 20 meter. Dat vak begint na 90 meter en eindigt na 110 meter. Wordt het stokje te vroeg of te laat overhandigd, ligt het hele team eruit.

Minder voetjes Dafne

De lopers hebben een aanloopstuk van 10 meter om goed op snelheid te komen. Na die 10 meter rennen ze het wisselvak in en daar moet dus het stukje goed worden overgegeven. De vrouwen trainen daarom veel om precies te weten wanneer ze moeten starten. "Dafne zei laatst tegen me dat ze minder voetjes neemt, omdat ze anders moet inhouden. Ze is zo ontzettend snel", zegt Roeske.

Minder voetjes nemen betekent een kortere aanloop. Schippers krijgt daarnaast ook nog eens heel vroeg in het wisselvak het stokje van de eerste loper. Ze geeft het stokje vervolgens pas zo laat mogelijk door aan loper drie. Door die tactiek loopt ze bijna 120 meter, omdat zij het snelst is van de vier.

PAK!

Maar de estafette is meer dan alleen de juiste snelheid bereiken: het stokje overgeven is ook nog een kunst apart, zegt Roeske. Als de renners bij elkaar in de buurt zijn roept de achterste hard: "PAK!" Dat is voor de voorste loper een teken om haar arm naar achteren te houden met de handpalm naar boven.

  • ANP
    Nederlandse atletiekploeg in voorbereiding op het WK
  • ANP
    Nederlandse atletiekploeg in voorbereiding op het WK
  • ANP
    Nederlandse atletiekploeg in voorbereiding op het WK

Om daarin te slagen op hoge snelheid is volgens Roeske heel lastig. Probeer zelf maar eens op topsnelheid te lopen en een arm zo stil mogelijk naar achteren te houden. Een loper houdt dat ongeveer 2 seconden vol en binnen die tijd moet het stokje zijn doorgegeven.

Vorig jaar ging dat bij de vrouwen op de Europese Kampioenschappen in Zürich mis: de eerste loper, destijds Madiea Ghafoor, kreeg het stokje niet bij Schippers die te snel liep. "Het gaat wel vaker mis bij teams", zegt Roeske. "Daarom is dit zo spannend."

In de finale ging het dus fout doordat Naomi Sedney het stokje aan de vierde loper Jamile Samuel net buiten het wisselvak gaf. Zoals Roeske voor de finale al zei: het gaat nog wel eens mis.

Deel artikel: