Twitteraccount Ali Amin

Elf jaar cel voor scholier (17) om IS-tweets

Een Amerikaanse jongen van 17 is veroordeeld tot elf jaar cel voor zijn steun aan IS op Twitter. Ali Amin uit Virginia had een redelijk populair (inmiddels opgeheven) Twitteraccount waarmee hij geld inzamelde voor IS. Ook regelde hij dat een 18-jarige jongen naar Syrië kon om zich bij IS aan te sluiten.

In juni bekende Amin dat het account met 4000 volgers van hem was. Daarmee twitterde hij bijvoorbeeld hoe je met bitcoins IS financieel kon steunen. Amin is de jongste ooit die in een dergelijke zaak is veroordeeld.

Voor de aanklager dé manier om te laten zien dat je net zo hard gepakt wordt als je op Twitter met IS meedoet, als wanneer je naar Syrië reist om met de terreurbeweging mee te strijden. De laatste tijd zijn meerdere jongeren hierom veroordeeld. Zo kreeg de 22-jarige Alaa Abdullah Esayed eerder dit jaar drie jaar cel opgelegd omdat ze 45.600 terroristische tweets had gestuurd. Ondanks het pleidooi van haar advocaat, dat ze de terroristen niet daadwerkelijk en fysiek had geholpen.

De FBI had Amin al sinds november in de smiezen. Die speurt dan ook intensief social media af. Zoals ook de CIA doet, bleek eerder. Die houdt de social media van terroristen in terreurgebieden in de gaten - om vervolgens te bombarderen.

Informatieverzoeken

En Twitter krijgt steeds meer verzoeken om informatie achter de accounts te verstrekken. In 2014 ging het om 2879 verzoeken van de landelijke en lokale overheid in de VS - een groei van 66 procent ten opzichte van de 1735 in 2013. Dat kan om gebruikersinformatie gaan, IP-adressen en zelfs de inhoud van berichten.

Maar dan moet de regering nog bewijzen dat je schuldig bent. "We moeten bewijzen dat je wist wat je aan het doen was, dat het fout was en dat je het toch deed", zei FBI-directeur James Comey eerder. En dat heeft weer met het eerste amendement van de grondwet in de VS te maken, die gaat over de vrijheid van meningsuiting.

"Dat amendement zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld niet de bak in kan draaien voor het retweeten van iemand anders' gedachtengoed", zegt advocaat Lee Rowland. Maar dan gaat het dus ook om de gedachte erachter. "Een retweet betekent niet automatisch steun. Er zijn ook activisten die IS-tweets juist retweeten om te laten zien hoe wreed ze zijn."

Lastig, maar volgens Comey weten ze heel goed waar de grens ligt. "We kunnen heel goed onderscheiden wanneer een student met research bezig is en wanneer er meer aan de hand is."

Deel artikel: