Een Pakistaande legerdokter met een patiënt

In Pakistan moet je kiezen: arts of echtgenote

In Pakistan studeren meer vrouwen voor arts dan mannen. Tegelijkertijd zijn er in de praktijk veel minder vrouwelijke dokters dan mannelijke. Het probleem: veel vrouwen kiezen na hun studie, vaak onder druk van de familie, toch voor een gezin, en niet voor de witte jas.

En daar wil de Pakistaanse organisatie voor dokters en tandartsen wat aan doen: voortaan moet de helft van alle studenten aan de doktersopleidingen man zijn, stellen ze voor. En dat terwijl meer vrouwen zich inschrijven, en ze ook nog eens betere cijfers halen.

Het is een probleem dat je misschien niet verwacht in het conservatieve land. Maar vrouwen met een opleiding worden zeker wel gewaardeeerd - het is alleen niet de bedoeling dat ze daadwerkelijk hun beroep uitoefenen. En dat zie je terug in de cijfers: 23 procent van de dokters in het land is vrouw, terwijl dat percentage onder medische studenten 70 (!) is.

Waarom?!

Het grootste probleem, zegt Pakistan-kenner Olivier Immig, is de familie. "De positie van vrouwen is al eeuwen ondergeschikt aan die van mannen", zegt hij. "Vrouwen kunnen hoog of laag springen, maar ze moeten doen wat de familie verlangt."

En dat is trouwen, een gezin stichten. Voor de bovenste laag van de samenleving voor wie studeren überhaupt een optie is, kan een doktersdiploma je status verhogen. Op de huwelijksmarkt, welteverstaan", zegt Olivier. "Daar gooi je als vrouw echt hoge ogen met een doktersdiploma."

Vrouwelijke verplegers in Pakistan bidden voor een collega die is omgekomen bij een aanslag

Don't touch me

Conservatieve mannen willen vaak helemaal niet behandeld worden door een vrouw. Maar het tekort aan vrouwelijke artsen die echt werken, levert ook problemen op. Want andersom willen vrouwen - zeker op het platteland, waar helemaal weinig vrouwelijke artsen werken - ook niet altijd behandeld worden door een man.

Meer vrouwen in een witte jas die ook echt mensen behandelen zou dus helemaal geen kwaad kunnen. Maar minder vrouwen laten studeren om de verdeling op de universiteiten fifty-fifty te maken ziet lang niet iedereen zitten. Tegenstanders vinden dat de overheid zou moeten zorgen dat meer vrouwen daadwerkelijk dokter worden als ze klaar zijn met studeren.

Maar dat zal in een land waar vrouwen worden geacht de wensen van de familie in te willigen niet zo snel gebeuren. Al zit er wel een beetje progressie in, zegt Oliver. Het land verstedelijkt, de helft van de 200 miljoen Pakistani leeft in de stad", zegt hij. "En je hebt enkele vrouwelijke politici als rolmodel. Maar vergeet niet dat dit sowieso al om een bevoorrechte groep gaat. De meeste mensen kunnen helemaal niet studeren.

Deel artikel: