Een deel van het campingterrein

Lowlandstenten krijgen nieuwe bestemming in de 'Jungle' van Calais

In Calais leven duizenden vluchtelingen in vieze tentjes, terwijl ze op Lowlands massaal worden achtergelaten. "Wat nou als we die tenten van Lowlands naar Calais brengen?", bedacht Roos Postmaa met een paar vrienden.

Ze vroegen toestemming aan Lowlands en dat kregen ze. Wat festivalgangers hadden achtergelaten, mochten ze allemaal meenemen.

Afgelopen maandag gingen ze aan de slag. Als ware jutters struinden het terrein af. De vangst was niet verkeerd: onder meer 250 luchtbedden, 200 bouwzeilen, 60 tenten en 50 slaapzakken.

Het inzamelingsteam

In het vluchtelingenkamp in Calais, dat ook wel de 'Jungle' wordt genoemd, is gebrek aan bijna alles. Roos is er zelf nog nooit geweest, maar de vrienden waarmee ze het plan uitvoert wel.

"Plekken om te slapen, voedsel en schoon water is allemaal schaars", vertelt Roos. "De hartelijkheid van de mensen viel mijn vrienden op. Ze boden de gasten zelfs het weinige eten aan dat ze nog hadden."

Doneer je deken

Maar ze willen meer, en dus bedachten ze het initiatief Doneer Je Deken. Daarmee willen ze voor aankomende winter nog meer spullen inzamelen voor de vluchtelingen.

"Stel je voor dat je dan in een tentje moet slapen", zegt Roos. "We hopen dat nog meer mensen bereid zijn om bruikbare spullen te doneren, zodat de vluchtelingen daar klaar zijn voor de winter. Denk bijvoorbeeld aan dekens, warme kleding en stevige schoenen."

Vluchtelingen in 'The Jungle'
De buit

De inzamelingsactie loopt tot 13 september. Daarna volgt de klus om alles naar Calais te krijgen. "Daarvoor hebben we eigenlijk nog een vrachtwagen nodig", zegt Roos. "We hopen dat iemand zich aanbiedt om ons te helpen. Maar we krijgen nu al zoveel positieve reacties op deze actie, dat we er vertrouwen in hebben dat dit wel goed gaat komen!"

En wat ze ook nog zoeken, is een wasserette die de buit van Lowlands wil wassen. "Want de spullen zijn nog wel een beetje smerig", aldus Roos.

Deel artikel: