Marcy Borders werd ook wel de 'dust lady' genoemd.

'Dust lady' overleden aan kanker

Deze foto is een van de meest iconische van de aanslagen op 11 september 2001. Het is Marcy Borders, volledig bedekt met as en stof van een van de ingestorte torens van het World Trade Center.

De dust lady overleed maandag op 42-jarige leeftijd aan de gevolgen van maagkanker, schrijft The Guardian. Zelf geloofde ze dat haar ziekte een gevolg was van de aanslagen.

Paniek

Marcy was destijds 28 en werkte pas een maand op de 81e verdieping van een bedrijf in de noordelijke toren. "Ik was net de rotzooi van mijn bureau aan het opruimen en maakte mij klaar om aan de dag te beginnen, toen het vliegtuig de toren invloog", vertelde ze in 2011 in een interview.

In plaats van aan haar bureau te blijven zitten, zoals haar leidinggevende zei, vluchtte ze naar buiten. "Het hele gebouw schudde en je hoorde de explosie. Ik raakte volledig in paniek. Ik heb moeten vechten om naar buiten te komen."

Een van de WTC-torens stort in op 9/11

Ze was op straat toen de toren instortte. Iemand trok haar een naburig gebouw in om te schuilen. Op dat moment werd waarschijnlijk de foto genomen.

De foto ging de hele wereld over. Met Marcy ging het sinds die dag alleen maar slechter. Ze werd depressief en raakte verslaafd aan drank en drugs. Uiteindelijk ging ze in 2011 naar een afkickkliniek, waar het lukte om van haar verslaving af te komen.

Vorig jaar werd bij haar kanker geconstateerd. Zelf denkt ze dat het te maken heeft met de rook en stof die ze 11 september inademde. "Ik weet het haast zeker, want daarvoor was ik nooit ziek", zei ze daarover tegen The Jersey Journal. "Ik had geen hoge bloeddruk, hoog cholesterolgehalte of diabetes."

Eerder is er een onderzoek gedaan naar brandweermannen die op 11 september werkten. Daaruit bleek dat zij 19 procent meer kans hadden om kanker te krijgen dan collega's die er niet bij waren.

Marcy blikt terug op de dag van de aanslagen

Deel artikel: