3 procent van de mensen krijgt een ernstige allergische reactie van een wespensteek. Het UMCG onderzoekt hoe een allergische reactie ontstaat. Want daarover is maar weinig bekend.

Gestoken door een wesp: hoelang heb je?

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

Je vrijwillig laten steken door een wesp. Wie wil dat nou niet? Het kan in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Maar waarom zou je dat doen?

First things first: hoe snel krijg je een reactie nadat je bent gestoken door dat verder o zo nuttige diertje?

Hoe lang heb je?

Vrijwillige wespensteek

Het Universitair Medisch Centrum Groningen is dus op zoek naar mensen die allergisch zijn voor wespen. Die kunnen dan een behandeling krijgen, zogenoemde immunotherapie. Onderdeel van de behandeling is een vrijwillige prikbeurt door een wesp. Om te kijken of de behandeling aanslaat.

Dat gebeurt in het ziekenhuis, met artsen naast je bed. Om de paar minuten wordt dan bloed afgenomen en onderzocht. Dat is belangrijk, want er is nog veel onduidelijk hoe een allergische reactie precies ontstaat: 3 procent van de mensen reageert heftig op een wespensteek.

Karel Nijpels uit Lippenhuizen kan daarover meepraten. Hij werd een jaar geleden bijna geveld door een wesp.

Allergie

Als je vroeger wel eens bent gestoken door een wesp maar er geen last van had, dan wil dat niet zeggen dat je bij een nieuwe steek opnieuw nergens last van zult hebben. "Je bent allergisch totdat je het niet bent", zegt Byrthe Vos van het UMCG. "Over de gehele bevolking gezien is er een kans van 3 procent dat je ooit allergisch wordt voor wespensteken."

Volgens Vos zijn uitlokkende factoren voor het ontwikkelen van een allergie meerdere steken tegelijkertijd of vlak achter elkaar.

Kansberekening

Als je een allergische reactie hebt gehad, dan is de kans ongeveer 50 procent dat je op volgende steken weer allergisch zult reageren. De kans hangt af van hoe erg de reactie is geweest. Hoe erger de reactie, hoe groter de kans is dat je opnieuw zult reageren. Mensen die alleen met de huid hebben gereageerd (jeukende plekken over het hele lichaam) hebben een kans van 20 procent; mensen die buiten bewustzijn zijn geraakt 70 procent.

Als je reageert dan is het meestal een vergelijkbare reactie met de vorige keer. Vos: "De meeste allergische reacties zien wij op middelbare leeftijd. Waarschijnlijk omdat die mensen al vaker gestoken zijn. Om allergisch te reageren moet je namelijk in contact zijn geweest met het gif. We zien maar weinig kinderen die echt allergisch reageren."

Bloed

De onderzoekers gaan bloed vergelijken van mensen die niet reageren, met mensen die wel reageren. Ze hopen zo stoffen in het bloed te vinden die bij toekomstige patiënten kunnen voorspellen, wie er wel en wie er niet opnieuw allergisch zal reageren.

Deel artikel: