Het internet is vol en Nederland loopt achter met de oplossing

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

Het internet zoals we het nu kennen is bijna helemaal vol. Het probleem: de ip-adressen zijn bijna op. Er is een oplossing, maar daar lopen we in Nederland hopeloos mee achter.

Alle apparaten die met het internet verbonden zijn, hebben een ip-adres zodat ze met elkaar kunnen communiceren. Een soort kenteken voor apparaten als je smartphone, tablet of laptop.

De ontwerpers van het ip-adres hadden er in de jaren 80 niet op gerekend dat we zoveel apparaten online zouden krijgen. Met die oorspronkelijke cijfercombinatie zijn ongeveer 4 miljard adressen mogelijk. En da's lang niet genoeg, want er komen alleen maar meer apparaten online.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

DE OPLOSSING

Wat nu? In de jaren 90 zagen ze dit probleem al aankomen, dus bedachten ze het IPv6-adres: de opvolger van je IPv4-adres. Een veel groter cijfer, waarmee je - geen typefout - 340 biljoen biljoen biljoen combinaties kan maken. En dat is voorlopig genoeg.

Probleem 1: apparaten met een IPv4-adres communiceren niet met IPv6-apparaten. Dus als je alleen een IPv4-adres hebt, en je wil naar een site die draait op IPv6, dan kom je er simpelweg niet op. Dus vinden sommige experts dat iedereen zo snel mogelijk naar IPv6 moet.

Probleem 2: heel weinig mensen hébben IPv6. Wereldwijd al niet, maar in Nederland al helemaal niet. Ter vergelijking: in België heeft 35 procent van de mensen een IPv6-adres, in Nederland nog geen 3 procent.

Dat kan ons problemen opleveren. Omdat IPv4-adressen opraken, komen er veel meer IPv6-adressen in landen in bijvoorbeeld Azië of Afrika, waar het internet nu pas echt oprukt. En als jij geen IPv6-adres hebt, kan je daar dus niet bij.

Nederland

De meeste Nederlandse providers doen het rustig aan met de nieuwe adressen. Dat komt doordat we hier de noodzaak wat minder voelen, denkt Niels Huijsbregts van XS4ALL, waar ze hun klanten al lang ook een IPv6-adres geven. Het is een beetje de wet van de remmende voorsprong: Nederland was er snel bij met internet en providers hebben toen heel veel IPv4-adressen gekocht.

Omdat die oude adressen nu opraken, wordt er online flink gehandeld in tweedehands ip-adressen. En daar wordt fors voor betaald door de grote spelers op de markt, wat het voor beginnende bedrijven moeilijker maakt om ertussen te komen.

Het is ingewikkeld om uit te voeren, omdat het veel randapparatuur raakt.

Ziggo

Toch zijn ook KPN en Ziggo dit jaar begonnen met het in fases uitrollen van IPv6. "Het is ingewikkeld om uit te voeren, omdat het veel randapparatuur raakt", zegt een woordvoerder van Ziggo. "We geven nieuwe klanten sinds enkele maanden naast een IPv4-adres, ook een IPv6-adres."

Providers gebruiken ook trucjes om meerdere apparaten of zelfs een hele straat op één IPv4-adres te zetten. Maar dat gaat wel ten koste van de snelheid. En zo'n adres gebruiken banken en bijvoorbeeld Google ook om te checken of niemand je account heeft gehackt. Als je opeens vanaf een heel anders adres inlogt, gaan de alarmbellen af. Dan is het niet bepaald ideaal als je met de hele straat op één adres zit.

Heb jij al IPv6?

Het is niet zo dat je straks ineens het internet niet meer op kan, maar er moet dus wel iets gebeuren. Checken of je zelf al IPv6 hebt? Dat kan hier.

Deel artikel: